Vježbe i zdravlje za vaše tijelo

Category: Automobilizam i motori (Page 1 of 4)

Dodatna pohrana na krovu automobila

Poznato je kako ljudi vrlo često, neovisno o tome koliki automobil posjeduju, prilikom putovanja uvijek tragaju za dodatnim skladišnim prostorom u koji bi mogli pohraniti svoje stvari. S obzirom da prtljažnici vrlo često ne zadovoljavaju tu potrebu, tu su krovni nosači koji omogućuju prijenos raznih dodataka na krovu. 

Continue reading

Ispravan kompresor klime jamči ugodno hlađenje auta

Klima uređaji u automobilima danas su postali gotovo dio serijske opreme. Nekada ranije su se mogli pronaći samo u luksuznijim automobilima, dok je njihova ugradnja u klasične automobile bila dosta skupa i malo tko si ih je mogao priuštiti. Srećom, danas je situacija bitno drugačija jer kada ljeti temperature dosegnu vrlo visoke razine, teško bi bilo dugo boraviti u automobilu bez klima uređaja.

Continue reading

Kvalitetne žarulje na autu puno znače

Veća početna investicija u autoopremu

Žarulje za automobil spadaju u autoopremu u koju se svakako isplati uložiti nešto više novca jer ćete tako utjecati i na svoju i tuđu sigurnost u prometu. Odlučite li se pak za LED varijantu, očekujte da ćete na početku morati izdvojiti nešto više novca jer su one generalno nešto skuplje od onih koje su još uvijek najrasprostranjenije, odnosno halogene.

Continue reading

Auto katalizator ima više funkcija

Jedan od vrlo važnih dijelova u automobilu, kada je riječ o onima koji su zaslužni za učinkovit rad ispušnog sustava, svakako je auto katalizator. Naime, današnji automobili, osim što su poznati po sve boljim performansama, sve jačim motorima i slično, također su i veći zagađivači. Kada ne bi bilo nikakvih dijelova koji bi to trebali spriječiti, vrlo brzo bi nam okoliš bio izrazito zagađen.

Continue reading

Održavanje DPF filtera za bolji rad motora

Ukratko o DPF filteru

DPF filter u autu se još može nazvati i filterom krutih čestica. Kratica je to engleskog Diesel Particulate Filter. Riječ je o vrlo složenom dijelu ispušnog sustava, a ujedno i vrlo skupom. Zato je svakako dobro se upoznati s njegovim radom kako biste vozili automobil na optimalan način i kako ne bi došlo do njegovog kvara. Na njemu se tijekom vremena nakuplja čađa, koja se pak sastoji od:

Continue reading

Kvalitetna LS2 oprema za motor

Dolaskom proljeća i vedrih dana omiljena aktivnost mnogih zaljubljenika u motore je vožnja prirodom ili uz more. Budući da je danas na prometnicama sve više vozila, samim time i rizik od nesreća postaje veći. Za sigurnu vožnju i zaštitu kod mogućih nesreća pomoći će vam kvalitetna LS2 oprema za motor

Continue reading

Sigurni na cesti u zimskim uvjetima

Zimski uvjeti na cesti se razlikuju od države do države. Govorimo li o Hrvatskoj, onda je to razdoblje od 5 mjeseci, točnije od 15. studenog do 15. travnja. U tom periodu obavezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na trenutne vremenske uvjete i stanju na kolniku. Ova odredba ne odnosi se samo na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom za osobne automobile se tako podrazumijevaju ili sve četiri zimske gume ili četiri ljetne gume koje imaju dubinu profila od 4 mm. No, uz ovu drugu opciju, obavezni su i lanci za snijeg u prtljažniku koje možete po potrebi postaviti.

Continue reading

Održavajte EGR ventil čistim

Gotovo svi današnji automobili posjeduju dijelove koji se u njih ugrađuju kako bi se smanjilo zagađivanje okoliša. Tako se danas u gotovo svim automobilima može pronaći ugrađen EGR ventil. Koristi se i kod automobila s benzinskim i dizelskim motorom jer obje vrste motora zagađuju okoliš. No, princip njegova rada se razlikuje. Dizelski motori su veći zagađivači i kod njih je EGR ventil potpuno otvoren kad je automobil u leru i na taj način može vratiti čak od 50 % ispušnih plinova u komoru za sagorijevanje.

S druge strane, kod benzinskih motora je EGR ventil u početku potpuno zatvoren te se postepeno povećava kako se povećava broj okretaja.

Continue reading

Dio automobila s više različitih naziva

Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova, svaki s nekom funkcijom, te zajedničkom funkcijom besprijekornog rada automobila. Najvažniji su svakako oni koji su na neki način povezani sa srcem automobila, odnosno motorom. Jedan od takvih dijelova automobila je i bregasta osovina. Zanimljiva je i po tome što je poznata po više naziva.

Continue reading
« Older posts

© 2022 Aerobik

Theme by Anders NorenUp ↑