Vježbe i zdravlje za vaše tijelo

Category: Automobilizam i motori (Page 1 of 3)

Kvalitetna LS2 oprema za motor

Dolaskom proljeća i vedrih dana omiljena aktivnost mnogih zaljubljenika u motore je vožnja prirodom ili uz more. Budući da je danas na prometnicama sve više vozila, samim time i rizik od nesreća postaje veći. Za sigurnu vožnju i zaštitu kod mogućih nesreća pomoći će vam kvalitetna LS2 oprema za motor

Continue reading

Sigurni na cesti u zimskim uvjetima

Zimski uvjeti na cesti se razlikuju od države do države. Govorimo li o Hrvatskoj, onda je to razdoblje od 5 mjeseci, točnije od 15. studenog do 15. travnja. U tom periodu obavezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na trenutne vremenske uvjete i stanju na kolniku. Ova odredba ne odnosi se samo na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom za osobne automobile se tako podrazumijevaju ili sve četiri zimske gume ili četiri ljetne gume koje imaju dubinu profila od 4 mm. No, uz ovu drugu opciju, obavezni su i lanci za snijeg u prtljažniku koje možete po potrebi postaviti.

Continue reading

Održavajte EGR ventil čistim

Gotovo svi današnji automobili posjeduju dijelove koji se u njih ugrađuju kako bi se smanjilo zagađivanje okoliša. Tako se danas u gotovo svim automobilima može pronaći ugrađen EGR ventil. Koristi se i kod automobila s benzinskim i dizelskim motorom jer obje vrste motora zagađuju okoliš. No, princip njegova rada se razlikuje. Dizelski motori su veći zagađivači i kod njih je EGR ventil potpuno otvoren kad je automobil u leru i na taj način može vratiti čak od 50 % ispušnih plinova u komoru za sagorijevanje.

S druge strane, kod benzinskih motora je EGR ventil u početku potpuno zatvoren te se postepeno povećava kako se povećava broj okretaja.

Continue reading

Dio automobila s više različitih naziva

Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova, svaki s nekom funkcijom, te zajedničkom funkcijom besprijekornog rada automobila. Najvažniji su svakako oni koji su na neki način povezani sa srcem automobila, odnosno motorom. Jedan od takvih dijelova automobila je i bregasta osovina. Zanimljiva je i po tome što je poznata po više naziva.

Continue reading

Neispravan termostat u automobilu

Postoji nekoliko auto dijelova koje ljudi poznaju, no ne znaju čemu točno služe. Termostat je jedan od njih, jer iako mu samo ime govori namjenu, mnogi ne znaju kako funkcionira i na koji način mogu provjeriti da li je ispravan. Kroz nastavak teksta upoznati ćemo vas s važnosti koju ima termostat u autu, načinom rada, kako provjeriti da li je ispravan, te gdje po najboljim cijenama možete kupiti novi.

Continue reading

Hladnjak automobila ili interkuler je veoma važan

Postoji niz automobilskih dijelova koji su važni za njegovo pravilno funkcioniranje, a jedan od njih je interkuler. Hladnjak automobila koristi se kod novijih motora koji funkcioniraju u simbiozi s turbinom. On osigurava hlađenje vrućeg zraka na izlasku iz turbopunjača, te tako osigurava normalnu temperaturu kod ulaska u druge dijelove motora. Njegova zadaća je da pruži odgovarajuću temperaturu zraka i dugoročan pravilan rad motora. Neispravan hladnjak motora potrebno je čim prije zamijeniti i izbjegavati duge vožnje automobila, kako se ne bi prouzročio još veći kvar na nekom drugom dijelu. Kroz današnji tekst upoznati ćemo vas s ovim dijelom, njegovom važnosti i gdje ga možete kupiti.

Continue reading

Veza alternatora i akumulatora

Vozite li automobil, vjerojatno znate za neke njegove dijelove. Jedan od vrlo važnih dijelova je svakako akumulator, jer on služi za napajanje elektroničkih dijelova strujom. S obzirom da su danas brojni automobili puni elektroničkih dijelova, ali i da je struja potrebna pri paljenju automobila, ne treba posebno napominjati koliko je akumulator važan dio automobila. 

Continue reading

Krovni nosači za transport tereta ili montiranje bicikala

Nosači za bicikl

Već smo u uvodu spomenuli da postoje i oni specijalizirani nosači za skije ili bicikle. Nosači za bicikl su veoma popularni, jer se bicikle teško transportiraju. Postoje dvije vrste ovih nosača, oni koji se montiraju na krov automobila i oni koji se montiraju na stražnju stranu automobila. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane, no kada pogledamo cjelokupnu situaciju, znatno bolji izbor su krovni nosači za bicikl.

Continue reading

Jeftini i kvalitetni krovni nosači za auto

Krovni nosači za auto spadaju u dodatnu opremu kod kupnje novog automobila, te se mnogi odlučuju za odbijanje njihove kupnje smatrajući da im oni neće biti potrebni. Također, uz kupnju mnogih polovnih automobila oni se ne prodaju ili nikada nisu bili kupljeni, te je potrebna njihova kupovina. Oni će vam omogućiti prijevoz manjih tereta, skija, bicikala ili montiranje krovne kutije i na taj način vaše vozilo dodatno povećati. 

Continue reading

Sve češći izbor vozača koji traže kvalitetu

Tržište je danas prepuno različitih vrsta autodijelova i opreme za vašeg limenog ljubimca. Neke dijelove vjerojatno nikad nećete niti morati mijenjati jer će trajati duže nego što ćete posjedovati automobil. No, neke ćete ipak morati zamijeniti nakon određenog vremena. Jedan od takvih dijelova su i akumulatori. Oni su zaslužni za funkcioniranje svih elektroničkih dijelova u automobilu, odnosno onih za čiji rad je potrebna električna energija.

Continue reading
« Older posts

© 2021 Aerobik

Theme by Anders NorenUp ↑