Jedna od usluga koja će biti potrebna svakome tko planira na internet postaviti svoje web stranice je usluga njihovog smještaja, odnosno hosting. Ako to ipak ne želite, u tom slučaju bi vaše računalo na kojem su one smještene trebalo biti stalno upaljeno i spojeno na internet, a to zasigurno nije praktično rješenje.

Postoje razne vrste smještaja web stranica koje možete odabrati, a one ovise o različitim parametrima koje s njima dobivate. Isto tako, razlikuje se i njihova cijena. Tražite li optimalno rješenje, koje neće biti preskupo, a koje će vam omogućiti odlične značajke, VPS hosting je odličan odabir.

Jedna od usluga koja će biti potrebna svakome tko planira na internet postaviti svoje web stranice je usluga njihovog smještaja, odnosno hosting.

Opće značajke VPS hostinga

Ono po čemu se VPS hosting web stranica izdvaja od ostalih je tzv. virtualna komponenta. Naime, to je kratica od Virtual Private Server, što u praksi znači da ćete dobiti virtualno mjesto na nekom serveru. Za razliku od najjeftinije vrste, odnosno dijeljenog hostinga, ovdje zbog te činjenice da je riječ o virtualnom dijelu drugi korisnici neće imati nikakav utjecaj na vas.

Gore navedeno znači da bez obzira što sve ostali korisnici rade na tom istom serveru, to neće utjecati na vaše korištenje, odnosno neće doći do usporavanja rada zbog toga i slično.

Personalizacija dijela servera

Kada se odlučite i ugovorite VPS hosting internetskih stranica, ostvarit ćete još jednu veliku prednost, a to je mogućnost personalizacije tog svog virtualnog dijela. Naime, moći ćete na tom svom dijelu instalirati potrebne aplikacije i slično. Primjerice, mnogi korisnici vole koristiti platformu WordPress za izradu svojih stranica, blogova i slično, a VPS web hosting će vam omogućiti da ga vrlo jednostavno koristite. 

Sučelje cPanel za administraciju smještaja web stranica

Kako biste mogli jednostavno upravljati svojim virtualnim mjestom koje ćete dobiti ugovaranjem VPS hostinga web stranica, možete se koristiti raznim sučeljima. Jedno od najpoznatijih i najčešće korištenih danas je cPanel sučelje. Ono omogućuje:

  • Jednostavnu administraciju e-mail adresama
  • Upravljanje osnovnom domenom i poddomenama
  • Upravljanje sigurnosnim značajkama 
  • Prebacivanje datoteka i sl.

Riječ je o sučelju koje je slično korištenju klasičnih Windows programa pa svi oni koji imaju koliko toliko informatičko znanje, ne bi trebali imati problema s njegovim korištenjem. Neke informatičke tvrtke kod kojih ćete ugovoriti VPS smještaj web stranica će vam ga odmah ponuditi, a ako to nije slučaj, uvijek ih možete to dodatno zatražiti. To će vam sigurno uvelike olakšati cjelokupno administriranje.