Sigurnost na internetu je nešto o čemu se u posljednje vrijeme sve više priča. Naime, hakeri su sve domišljatiji i pokušavaju na razne načine doći do osobnih podataka korisnika, ali i onih poput brojeva kreditnih kartica i slično. Mnogi su zbog toga vrlo oprezni kada je riječ o kupnji putem interneta jer se boje da bi netko mogao neovlašteno doći do njihovih podataka.

Jedna od stvari koja može pomoći u toj zaštiti je SSL certifikat koji se postavlja sa strane onoga koji posjeduje web stranice. 

Opća sigurnost web stranica

Internetski SSL certifikat predstavlja određenu razinu koja štiti komunikaciju između korisnika i neke web stranice. To je skraćenica od Secure Sockets Layer. Web stranice koje ga imaju tako uspostavljaju sigurnosno komunikacijski kanal do posjetitelja. To znači da sve podatke koje šaljete na neki poslužitelj šaljete šifrirano. I tako poslane podatke može dešifrirati samo onaj poslužitelj koji posjeduje zajednički ključ, koji se još naziva i SSL handshake. 

Internetski SSL certifikat
Internetski SSL certifikat predstavlja određenu razinu koja štiti komunikaciju između korisnika i neke web stranice.

U praksi to znači da svi podaci koje šaljete prema web stranici (osobni podaci, brojevi kreditne kartice i sl.) se šifriraju pomoću posebnog ključa i takvi dolazi do poslužitelja na kojoj se nalazi web stranica. Tamo se dešifriraju i poslužitelj ih onda može pročitati. Ako bi ih netko i presreo, ne bi s njima mogao ništa jer ne posjeduje ključ za dešifriranje.

Prepoznajte zaštićene web stranice

Web stranice koje posjeduju SSL certifikat na internetu lako je prepoznati. A prepoznaju se putem dvije značajke:

  • Oznaka lokota 
  • Koriste protokol https umjesto http

Obje značajke lako su vidljive u svakom web pregledniku kojeg koristite. Zato prije nego se odlučite za kupnju u nekoj web trgovini za koju možda ranije niste čuli ili prije nego šaljete podatke na neku nepoznatu web stranicu, provjerite posjeduje li SSL certifikat. Iako on ne jamči 100%-tnu sigurnost, zasigurno je bolje da ga neka stranica posjeduje.

Ugovorite SSL certifikat

Imate li web stranice i želite li svojim korisnicima iskustvo korištenja učiniti sigurnijim, svakako biste trebali ugovoriti SSL certifikat. A to možete učiniti putem brojnih tvrtki koje nude tu uslugu. Većina tih tvrtki nudi vam ugovaranje i ostalih usluga koje bi vam mogle biti potrebne, kao što su registracija domene ili web hosting

Ako su vam potrebne sve te usluge, svakako se isplati da ih ugovorite putem iste tvrtke jer ćete zasigurno dodatno uštedjeti, a u slučaju pomoći i podrške ćete se morati obratiti jednoj tvrtki.