Danas postoje razni oblici zarade na internetu. Neki zahtijevaju nešto veće informatičko znanje, primjerice poznavanje rada u određenim grafičkim programima. Drugi pak zahtijevaju nešto manje znanja i uz dobro poznavanje rada određenih servisa ili funkcioniranja određenih stvari, moguće je napraviti dobar posao.

Internetski prostor je danas prepun raznih domena, odnosno naziva web stranica. I dok neki muku muče s pronalaskom dobrog naziva za svoju web stranicu, drugi su upravo to prepoznali kao odličnu priliku za zaradu. Tako registracija domene nekome predstavlja običnu uslugu, a drugi je koriste kako bi ostvarili značajnu imovinsku korist.

Registracija domene u drugačije svrhe

Jednom kada na internet odlučite postaviti svoje web stranice, osim usluge hostinga bit će vam potrebna i usluga registracija domene. Njome ćete odabrati naziv i povezati je s web stranicom, odnosno taj naziv će biti ono što posjetitelji moraju ukucati u svoj preglednik da dođu do stranice. Zbog velike konkurencije i sve većeg broja korisnika, veliki broj naziva je već zauzet.

A mnogi su baš tu pronašli priliku za zaradu. Naime, brojni korisnici su tako pokušavali predvidjeti neke zanimljive nazive koji bi u budućnosti mogli postati zanimljivi nekim tvrtkama, ili su se jednostavno odlučili za neke lako pamtljive nazive i slično. Registrirali su te web domene za mali iznos i nadali se da će ih kasnije uspjeti prodati. Neki su u tome i uspjeli i to za višemilijunske iznose.

Globalne domene su najpopularnije

Iako postoje različite vrste domena, globalne su ipak najpopularnije. Tome svakako pridonosi i jednostavnost dolaska do njih. Naime, njihova registracija je vrlo jednostavan proces i možete ga obaviti u svega nekoliko minuta, iz udobnosti svog doma. Za to možete odabrati neku od domaćih ili stranih tvrtki. Nakon što prođete provjeru naziva, koja predstavlja prvi korak prije nego uopće i krene registracija domene, i ako je naziv slobodan, možete nastaviti dalje.

Bit će potrebno unijeti osobne podatke i podatke o plaćanju kako biste mogli dovršiti proces registracije. Domene se uglavnom registriraju na period od godine dana nakon čega ih je potrebno obnoviti. A na to svakako trebate paziti jer u slučaju da to ne učinite, netko drugi može doći do vaše domene.

Ne očajavajte pri gubitku podataka s USB ključa. Ukoliko radite na računalu, vrlo vjerojatno imate neke podatke za koje ne bi bilo dobro da ostanete bez njih. Čitajte više …