Svaka web stranica na internetu zapravo je skup brojeva, nazvanih IP adresama. Jedna se sastoji od 4 niza brojeva koji su odvojeni točkom. Na primjer, jedna IP adresa može biti 150.34.12.4. Gledajući na to kako IP adresa izgleda, nije teško zaključiti kako bi korisnicima bilo teško takve brojeve pamtiti i svaki puta upisivati u svoj internetski preglednik.

Upravo zbog toga se danas umjesto njih koriste domene. One su u tekstualnom obliku i sastoje se od naziva i ekstenzije koji su odvojeni točkom. Stoga, kada poželite postaviti web stranicu na internet, morat će i registrirati domenu kako bi njome bila zamijenjena IP adresa.

Postupak registracije domene je vrlo jednostavan
Postupak registracije domene je vrlo jednostavan i zapravo se sastoji od praćenja nekoliko koraka.

Zašto registrirati domenu

Registracija domene na internetu je važna upravo zbog ranije navedenog primjera. Imate li onu naziva velikafirma.com, korisnici će je sigurno prije zapamtiti nego da bude u obliku neke IP adrese s nizom brojeva. Brojne tvrtke danas nude tu uslugu te je možete ugovoriti i kada ugovarate i ostale usluge koje vam mogu zatrebati, kao što su:

U većini slučajeva ćete tako dobiti i dodatni popust ako više usluga ugovorite na jednom mjestu. 

Jednostavnim postupkom do željene adrese na internetu

Postupak registracije domene je vrlo jednostavan i zapravo se sastoji od praćenja nekoliko koraka. Prvi korak je uvijek unos željenog naziva i ekstenzije. Tek ako je željena kombinacija slobodna, možete nastaviti na sljedeći korak. Dobijete li poruku da je netko već registrirao isti takav naziv i esktenziju, možete pokušati napraviti malu zamjenu, npr. promijeniti ekstenziju. Ako ste se prvotno odlučili za .com ekstenziju (na kojoj zbog popularnosti teško možete pronaći slobodan zanimljiv naziv), promijenite ekstenziju na neku drugu. 

Kada dođete do toga da je željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, moći ćete dovršiti postupak unosom osobnih podataka te plaćanjem.

Domaće informatičke tvrtke

Registracija domene na internetu može se obaviti putem brojnih tvrtki koje je nude. Postoji nekoliko domaćih informatičkih tvrtki koje imaju tu mogućnost, ali isto tako i veliki broj stranih informatičkih tvrtki. No, ako ne baratate toliko dobro stranim jezicima, možda je najbolje da se odlučite za neku od domaćih tvrtki. Kod njih ćete cijeli postupak moći jednostavnije obaviti s obzirom da je sve na hrvatskom jeziku.

A osim toga, u slučaju da vam je kasnije potrebna pomoć, vjerojatno ćete lakše i brže tu pomoć dobiti korištenjem nekog od dostupnih kanala za komunikaciju.