Dolaskom korona krize i sve većim printanjem novca od strana država, ljudi su se odlučili više investirati u dionice i tako održati jednaku vrijednost novca, koja bi inače padala zbog inflacije. Osim toga, dolaskom interneta i raznih mobilnih aplikacija omogućeno nam je jednostavno korištenje burze i investiranje u dionice ili kriptovalute. 

Kroz ovaj tekst objasnit ćemo vam kako kupiti dionice stranih firmi i pritom izbjeći plaćanje velikih provizija. 

Što su dionice?

Prije nego što vas upoznamo s procesom kupnje, neophodno je da vam detaljnije objasnimo što zapravo znači ulagati u dionice. Svaka firma koja se nalazi na burzi podijeljena je na određeni broj dionica, od kojih svaka predstavlja određeni udio u firmi i ima cijenu zasnovanu prema odnosu tržišne vrijednosti firme i broja dionica.

Jednostavno korištenje burze
Dolaskom interneta i raznih mobilnih aplikacija omogućeno nam je jednostavno korištenje burze i investiranje u dionice ili kriptovalute. 

Ulaganjem u dionicu određene firme, vi posjedujete udio te firme i imate pravo na isplaćivanje dividende. Ona predstavlja dio dobiti, koji se isplaćuje dioničarima i njena isplata se može vršiti jednom ili više puta godišnje.

Ulaganje u dionice

Ako se pitate kako kupiti dionice poznatih firmi, sigurno mislite da je samo ulaganje jednostavan put ka bogatstvu. U većini slučajeva to i je tako ako ulažete u perspektivnu firmu na dulje razdoblje. No, imajte na umu da određena firma može propasti i da će tada cijena njene dionice strmoglavo pasti. Zbog toga se savjetuju dva izrazito korisna savjeta za ulaganje:

  • Novac ulažite u više različitih dionica, a ne u samo jednu firmu
  • Ulažite novac u redovnim vremenskim intervalima (tjedno, mjesečno ili kvartalno)

Kako brzo kupiti dionice?

Platforma eToro omogućava vam brzu, jednostavnu i sigurnu kupnju dionica od najpoznatijih svjetskih firmi. Kupnja putem ove platforme je veoma jednostavna, a dodatna prednost je što se može koristiti i preko aplikacije za mobitele. Osim toga, kupovanje putem eTora znatno ćete uštedjeti na proviziji prilikom kupnje, koja inače može iznositi i nekoliko desetaka eura. 

Ulaganje novaca je rizično

Prije nego što se odlučite na investiranje, morate imati na umu da je ulaganje novaca uvijek rizik i da nikada ne ulažete više od onoga što ste spremni izgubiti. Iako se ulaganje u dionice smatra jednom od najsigurnijih financijskih investicija, i dalje postoji mogućnost „sloma tržišta“ i velikih padova dionice. Posljednji takav slučaj se je dogodio 2008. godine, kada je krizu uzrokovalo prenapuhano tržište nekretnina. 

Kroz tekst ste naučili kako kupiti dionice putem mobitela, a prije ulaganja morate detaljno proučiti firmu ili korporaciju u koju planirate uložiti te se uvjeriti da ih čeka perspektivna budućnost.

Čitajte i sljedeći članak: Hrvatska je mnogima zanimljiva za otvaranje računa

Kada se zaputite u neku banku s namjerom da otvorite transakcijski račun za svoje poslovanje, banka će vam uglavnom ponuditi nekoliko različitih paketa svojih usluga.