Kada pokrećete novu web stranicu veoma je bitno da odmah znate njen naziv. Prije pokretanja je potrebno zakupiti domenu, a problem se javlja kod toga što su sve domene unikatne. Zbog toga je potrebno pronaći slobodan naziv i njega registrirati, a osim toga odabrati i pravilnu ekstenziju domene. Ako radite web stranicu koja je namijenjena Sloveniji, tada je domena .SI najbolji odabir, jer je to slovenska nacionalna domena.

Kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s domenama, što one predstavljaju i kako ih registrirati.

Što je internet domena?

Internet domena je web adresa web stranice, putem koje posjetitelji pristupaju sadržaju koji se nalazi na serveru, tj. web hostingu. Bez domene, posjećivanje web stranica bi bilo moguće upisivanjem IP adrese hostinga, no to nije nimalo praktično jer se radi o skupu brojeva, koji je teško pamtljiv. Domena u suštini daje adresi stranice smislen naziv, sačinjen od slova, brojeva i crtica.

Si domena
Ako radite web stranicu koja je namijenjena Sloveniji, tada je domena .SI najbolji odabir, jer je to slovenska nacionalna domena.

Bitno je napomenuti da o domeni ne ovisi koliko će stranica biti brza ili koju posjećenost može primiti, već je to zadatak hostinga. Domena služi isključivo kao veza koja korisnike spaja sa stranicom.

Ekstenzije domene

Već smo napomenuli da je domena .SI namijenjena za web stranice koje su kreirane za Sloveniju, no postoje i mnoge druge ekstenzije koje možete koristiti. Najpoznatije ekstenzije na svijetu su:

  • .com
  • .net
  • .io
  • .org

U današnje vrijeme većina svjetskih stranica koje su namijenjene cijelom planetu koriste ove ekstenzije domena.

Odabir i provjera domena .SI

Prilikom odabira domene morate si dati dovoljno vremena i ne žuriti. Domena se ne mijenja, jer s vremenom stječe autoritet na internetu i korisnici je počinju pamtiti. Zbog toga morate biti sigurni da želite registrirati određeni naziv. Alat provjera domena .SI će vam omogućiti da brzo i jednostavno provjerite da li je određeni naziv slobodan ili nije. Kada konačno pronađete slobodnu domenu koju želite registrirati, sljedeći korak je njega registracija.

Registracija domene

Domene nije moguće kupiti zauvijek, već se njihova registracija odvija na određeni period. Kod registracije domena .SI vi postajete njen vlasnik na period od godine dana, a vlasništvo možete produljivati koliko god vremena želite. Tako vam nitko ne može „oteti“ vlasništvo nad domenom. 

Nakon što ste odabrali domenu koju želite registrirati i uplatili iznos potreban za njenu registraciju, za kratko vrijeme će ona biti dostupna u korisničkom sučelju registra domena i možete je povezati s hostingom. Nakon toga putem web hostinga možete kreirati vašu stranicu i imate svoju adresu na internetu!