Word wide web ili skraćeno www je nešto za što ste zasigurno čuli ako niste potpuni početnik u svijetu interneta. Može se nazvati i svjetskom mrežom i to je danas jedna od najkorištenijih usluga na internetu. Omogućuje pregled tzv. hipertekstualnih dokumenata, poznatijih kao web stranice. One se razlikuju po sadržaju, koji može biti tekst, slike, videozapisi itd. 

No, osim po sadržaju, razlikuju se i po još nečemu: domenama. Mnogi ih nazivaju i web domene jer se iza njihovog naziva kriju web stranice. Koriste se kako bi korisnici lakše došli do određene web stranice.

Što se krije iza web domene

Kada web domene ne bi postojale, svaki put kada bi željeli posjetiti neku web stranicu, morali biste upisati njenu IP adresu. S obzirom da se ona sastoji od 4 broja, koji su međusobno razdijeljeni točkom, jasno je da bi to bilo vrlo nepraktično rješenje. Zato se koriste web domene, koje korisnici mogu puno lakše zapamtiti. 

A jedna web domena sastoji se od dva dijela: 

  • naziva
  • ekstenzije

Naziv je ono što ponekad predstavlja problem jer su brojni poznati nazivi već odavno iskorišteni, odnosno internetske domene s tim nazivom su već registrirane. Ekstenzija je također proizvoljna, mogu se odabrati globalne, ali i nacionalne. 

Registracija domena je jednostavan proces

Ako ste odlučili postaviti svoje stranice na internet, potrebno je još registrirati željenu web domenu. No, ako ste se odlučili za neki popularan naziv, možda ćete biti razočarani. Naime, ne može se registrirati domena potpuno identična nekoj drugoj, odnosno ona istog naziva i ekstenzije. Većina onih popularnih već je odavno registrirana, a mnogima se to pokazao i kao unosan posao jer su preprodajom ostvarili značajne novčane iznose.

Ukoliko je željena web domena ipak slobodna, možete nastaviti s procesom registracije. On je vrlo jednostavan, bez obzira za koju tvrtku ste se odlučili. Potrebno je samo upisati osobne podatke i podatke o plaćanju. Uz to, morate se i odlučiti o razdoblju registracije. 

Ugovorite i ostale srodne usluge

Uz registraciju web domene, bit će vam potrebne i još neke usluge, kao što su web hosting, SSL certifikat (ako planirate web stranicu na kojoj će korisnici ostavljati osjetljive podatke) i sl. Ako ih sve ugovorite putem iste tvrtke, postoji mogućnost da ćete dobiti i dodatni popust. Zato se to svakako isplati istražiti. 

Kvalitetan toner za Canon printer. Među ponudom zamjenskih tonera i zamjenskih tinti nalaze se Brother, Canon, Epson, HP te mnogi drugi. Čitajte više …