Prva internet domena registrirana je davne 1985. godine i vjerujemo da ni sam osnivač nije mogao zamisliti da će kroz daljnje godine internet postati glavni medij i da će postojati toliko puno web stranica kao danas. Prvo su postojale .com domene, no s vremenom su nastale i razne druge ekstenzije, upravo zbog toga što je svaka domena unikatna. 

Kroz ovaj tekst odgovoriti ćemo vam na pitanje što je domena te kako odabrati dobar naziv i izvršiti registraciju.

Što je internet domena?

Domena predstavlja internet adresu stranice i neophodna je da bi korisnici mogli pristupiti sadržaju. Dolaskom interneta u početku se je kod web stranica koristila IP adresa servera (web hostinga). Budući da je ona teško pamtljiva i sadrži samo točke i brojeve, s vremenom je osmišljena domena, koja nudi adresu u obliku slova i brojeva.

Domena
Domena predstavlja internet adresu stranice i neophodna je da bi korisnici mogli pristupiti sadržaju.

Ekstenzije domene

Već smo u uvodu spomenuli da postoji više različitih ekstenzija. One su nepromjenjive, tj. ne možete sami odabrati koji će biti naziv ekstenzije, već birate između onih koje su dostupne. Najpopularnija je svakako .com, no dobar odabir su i:

  • .net
  • .org
  • .hr (nacionalna domena za domaće web stranice)

Odabir domene

Budući da je svaka u potpunosti unikatna, prilikom registracije morate odabrati onu koja je slobodna. Sada kada znate što je domena, vjerujemo da vidite koliku ona ima važnost, jer predstavlja adresu i sam naziv web stranice.

Prilikom odabira domene morate tražiti:

  • što kraću i lakše pamtljivu domenu
  • naziv domene koji ima veze s tematikom stranice ili nazivom firme
  • izbjegavajte crtice u nazivu jer se teško upisuju

Danas većina posjeta ka web stranica dolazi sa linkova, tj. sa Google-a ili preko društvenih mreža. No i dalje je iznimno važno da domena bude kvalitetna i da je po potrebi osoba može jednostavno upisati u browser.

Registracija domene

Nakon što ste odabrali domenu, posjetite stranicu registra, koji nudi mogućnost njenog zakupa. Jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj je https://www.plus.hr/domene/, putem kojeg možete registrirati domenu u svega nekoliko minuta. Prva stvar je preko alata provjera dostupnosti pronaći domenu koja je slobodna, zatim je dodajte u košaricu i izvršite narudžbu. Nakon što uplatite novčani iznos za domenu, ona će biti registrirana i spremna za povezivanje sa web hostingom. 

Domena se registrira na period od godine dana, pa na više. Dok ste vlasnik domene, možete je produljivati koliko god želite prije njenog isteka i tako vam je nitko ne može “preoteti”.