Žgaravica je jedan od najučestalijih gastroenteroloških problema s kojim se svakodnevno susreće velik broj ljudi, a uzrokuju ga nezdrave životne i prehrambene navike. Naime, temeljni razlog zbog kojeg dolazi do žgaravice je slabljenje donjeg mišića jednjaka koji potom popušta i dopušta želučanoj kiselini prodor u gornji dio jednjaka i grlo što uzrokuje pečenje i bol. 

Neki od najčešćih uzroka žgaravice su često ispijanje kave, pušenje, alkohol, gazirana pića, namirnice poput rajčice, čaja od metvice, većih količina češnjaka i luka, crvene paprike, masne i pržene hrane. Sve navedeno opušta mišić na što ne možemo utjecati pa je žgaravica neizbježna, a možemo je ublažiti različitim prirodnim lijekovima za žgaravicu.

Sinonim za rješavanje žgaravice

Svakako je prvi prirodni lijek za žgaravicu soda bikarbona, kao jedan od najpopularnijih i najkorištenijih. Soda bikarbona svojim djelovanjem trenutačno olakšava probleme i simptome nastale žgaravicom. Ipak, važno je znati da se ona sastoji od još jednog sastojka, a to je voda.

Prirodni lijek za žgaravicu - soda bikarbona
Najpopularniji prirodni lijek za žgaravicu je soda bikarbona

Stoga ukoliko imate problema sa žgaravicom pomiješajte polovicu čajne žličice sode bikarbone s dva decilitra vode, sve promiješajte i popijte. Razlog zbog kojeg je soda bikarbona ovako čudesan prirodni lijek za žgaravicu je to što je ona antacid, odnosno neutralizator želučane kiseline koja uzrokuje peckanje i bol u prsima kada se pojavi žgaravica.

Pročitajte sljedeći članak: Stetoskop je nužno medicinsko pomagalo

Jedno od pomagala koje je nužno za rad gotovo svih zdravstvenih djelatnika svakako je i stetoskop. Naime, to je instrument uz pomoć kojeg liječnici i drugo medicinsko osoblje slušaju zvukove unutarnjih organa.

Prirodni lijek za žgaravicu s drveta

Drugi iznimno učinkovit prirodni lijek za žgaravicu su banane. Naime, banane u svom sastavu imaju optimalnu pH vrijednost koja je vrlo važna za umirivanje želuca i jednjaka koji su nadraženim velikim količinama želučane kiseline. Stoga, ukoliko se želite riješiti neugodnog peckanja i bolova uzrokovanih žgaravicom posegnite za bananom kao još jednim odličnim pomagalom.

Video: Banane su za želudac, gastritis, kiselinu i bolove najjači prirodni lijek

Stručnjaci za ublažavanje žgaravice savjetuju da pomiješate polovicu banane s prstohvatom cimeta koje ćete pojesti samostalno ili ih dodati svom doručku sa zobenim pahuljicama i time vrlo brzo i na prirodan način kontrolirati sve neugodne simptome žgaravice. 

Ublažavanje upale na prvom mjestu

Posljednja preporuka je đumbir čija je osnovna funkcija, za razliku od sode bikarbone i banane koje ublažavaju kiselost, ublažavanje upale. Naime, žgaravica za svoju posljedicu ima nelagodnu upalu donjeg mišića jednjaka što uzrokuje bol, a đumbir je svojim djelovanjem ublažava. Osim za žgaravicu, đumbir se koristi još i protiv glavobolje, mučnina, bolova i oteklina, a u slučaju žgaravice ga je najbolje pripremiti u obliku ukusnog čaja.