Bez grešaka u teretanu

Odlazak u teretanu među sve one sprave, tegove i mišićave ljude ne bi trebao da vas obeshrabi. Morate da znate da su i oni jednom bili kao i vi, početnici. Ovaj članak će vam pomoći kako da ne pravite početničke greške u teretani.

Jedna od prvih grešaka je ne traženje pomoći. Kada dođete u teretanu, nemojte se stiditi  i ne pitati instruktora kako se koristi neka sprava ili da vam objasni koji je trening najbolji za vas, za vaš cilj zbog kojeg ste došli u teretanu. Morate da znate da je on tu zbog vas, tako da slobodno tražite da vam pomogne. U teretanu dolazite trenirati, a ne da bi impresionirali nekoga, pa nemojte raditi neke vježbe koje vam ne odgovaraju. Isto tako nemojte dizati tegove prevelike težine, prvo zato što niko neće obratiti pažnju na vas, drugo možete se povrijediti jer vaše kosti nisu navikle na toliko opterećenje.

Dok ste u teretani nemojte kopirati druge. Moguće je da osoba do vas duže vježba i ima kondicije, a vi ako budete kopirali njene navike možete samo sebi naškoditi.

Jedna od većih početničkih grešaka je nebriga o higijeni. Obavezno nosite peškir sa sobom, i stavljajte ga na svaku spravu koju koristite. Svoj znoj brišite jer niko ne voli kad ga dočeka vlažna sprava. Poštujte pravila teretane oko čistih patika i odjeće.

Tegove i ostale stvari koje koristite u toku vježbanja obavezno vratite na mjesto. Neko se može spotaknuti i ozbiljno povrijediti. To čak možete biti i vi, zato nemojte dozvoliti da učite na svojim greškama sa polomljenim zubima.

Da bi postigli bilo kakve rezultate u teretani morate srediti svoju ishranu. Ako ne znate sami sastaviti plan ishrane, pitajte instruktora da vam ga napiše. Obavezno mu recite svoje dnevne navike, da bi lakše postigli ono što želite.

Uz sve ovo što smo naveli, bitno vam je da se zagrijete prije treniranja. Vježbe izvodite pravilno, jer bi u suprotnom mogli istegnuti koji mišić.

Morate znati da je teretana pravo mjesto gdje možete srediti svoje tijelo na prirodan način. Zato obratite pažnju da li pravite neke od ovih grešaka i promjenite to. Obavezno poštujte pravila teretane, nemojte sebe dovesti u situaciju da vas izbace zbog stvari koje se vama čine sitnice.