Mnogima je tvrdi disk jedan od najznačajnih dijelova računala. To i ne čudi, s obzirom da je to dio na koji se pohranjuju podaci. A upravo podaci su mnogima izuzetno vrijedni te bi im njihov gubitak predstavljao veliki problem. Nažalost, mnogi ne razmišljaju o prevenciji, već se suoče s problemima kad dođe do neke havarije koja uzrokuje gubitak podataka.

Ovisno u kakvom se kvaru radi, spašavanje podataka iz diska se obavlja na određeni način te ne daje uvijek iste rezultate.

Softverske greške tvrdog diska

Spašavanje podataka iz diska bit će najuspješnije u slučaju softverskih greški. Često se dogodi da korisnik slučajno izbriše neke podatke. Ukoliko podaci nisu otišli u koš za smeće (engl. Recycle bin), nego su izbrisani, nemojte paničariti. To ne znači da su podaci bespovratno nestali. Oni su i dalje zapisani negdje na tvrdom disku, samo ih sustav ne prikazuje. Tek nakon određenog vremena će ti podaci biti pregaženi novima.

U slučaju ovakvih problema, za učinkovito spašavanje podataka iz tvrdog diska prije svega se ne smije ništa novo zapisivati na njega. Za pomoć se možete poslužiti brojnim programima koji vam mogu pomoći povratiti podatke.

Hardverske greške tvrdog diska

Nešto veći problem pri oporavku podataka se javlja ako je riječ o hardverskim greškama tvrdog diska. To mogu biti razni kvarovi koji uzrokuju nemogućnost prepoznavanja tvrdog diska i slični problemi. U tom slučaju mogu vam pomoći određeni programi, no ponekad niti to neće biti odgovarajuće rješenje. Tada vam jedino preostaje posjetiti neku tvrtku koja nudi usluge spašavanja podataka iz diska koja se za to koristi posebnim alatima i uređajima.

Visoka cijena spašavanja podataka i prevencija

Tvrtke koje nude usluge spašavanja podataka iz diska često to nude po nešto višim cijenama jer se za to koriste specijaliziranim uređajima. Stoga, za takve usluge se uglavnom odlučuju oni koji imaju vrlo važne podatke koje žele spasiti.

No, kako se ne biste doveli u situaciju da morate spašavati podatke, vrlo je važna prevencija. A najbolje za to je izrada sigurnosnih kopija važnih podataka. Tako povremeno svakako sve važne podatke pohranite i na još jedno ili više mjesta kako biste ih u slučaju neke havarije mogli ponovo brzo vratiti. Odlična opcija je i da ih pohranjujete u neki servis u oblaku jer ćete na taj način moći do njih vrlo jednostavno doći i s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme.