Folna kiselina veoma je bitan nutrijent kojega bismo svi trebali uzimati kroz prehranu ili dodatke prehrani. Osim što je bitna za zdravlje srca, pomaže i u borbi protiv artritisa i crijevnih bolesti, psorijaze i astme.

Ipak, više od svega važno je uzimati folnu kiselinu planirate li trudnoću, ako ste trudni ili pak dojite, jer će osim zdravlja majke, pomoći održati zdravlje novorođenčeta.

Planirajte unaprijed uzimanje folne kiseline

Planirate li trudnoću, odgovor na pitanje kada uzimati folnu kiselinu veoma je jednostavan. Ona je veoma važna za zdravi razvoj djeteta, pa je važno da je u organizmu ima dovoljno već kod začeća, stoga ju je potrebno početi piti i prije same trudnoće.

Osim što pomaže zdravlju i razvitku djeteta, također veoma blagotvorno djeluje i na neugodne nuspojave rane trudnoće,  kao što su:

  • mučnina
  • slabost
  • umor
  • povraćanje

Folnu kiselinu u trudnoći trebalo bi nastaviti uzimati barem do dvanaestog tjedna trudnoće.

Prehrana je vrlo bitna

Folna kiselina jedan je od rijetkih dodataka prehrani koji se preporučuje uzimati gotovo svim trudnicama, no ipak, može se naći i u mnogim dodacima prehrani koji nisu rezervirani samo za trudnice. U pravilu, dovoljno se može unijeti u organizam preko pravilne ishrane, a neke od najbogatijih namirnica koji ju sadrže su meso, zeleno povrće i šparoge.

Prirodan način uzimanja folne kiseline je i jedenjem graha, gljiva, oraha i kvasca, te pijenjem sokova od rajčice i naranče. Ipak, važno je znati kada uzimati folnu kiselinu ako niste trudnica. Prije svega, dodatan unos preporuča se alkoholičarima te bolesnicima nekih kroničnih bolesti, poput astme, psorijaze, reumatoidnog artritisa i crijevnih bolesti te pacijente na dijalizi.

Oprezno s doziranjem folne kiseline

Kada se odlučite uzimati folnu kiselinu, svakako na umu imajte kako nikako ne biste smjeli prekoračiti preporučenu dnevnu dozu, stoga dobro pratite upute na dodatku prehrani. Također, ako ju dugotrajno unosimo kroz dodatke prehrani, ona može prikriti nedostatak vitamina B12, što u najgorem slučaju može rezultirati oštećenjem živaca.

Uzimate li je uz druge lijekove, svakako provjerite i postoje li neke interakcije između lijekova i dodatka prehrani koje bi mogle negativno utjecati na vaše zdravlje.