Praćenje menstrualnog ciklusa vrlo je važno iz mnogo razloga. Prije svega, kako biste mogli prepoznati moguće probleme u organizmu, ali i kako biste imali uvid u procese koji se odvijaju. Planirate li trudnoću ili ju pak želite izbjeći, osim praćenja ciklusa važno se baciti i na računanje plodnih dana.

Postupak je vrlo jednostavan i kada ga usavršite, u svega par minuta ćete izračunati plodne dane.

Plodni dani u ciklusu

Prije no što računate plodne dane, važno je znati što su oni. Točno četrnaest dana prije početka novog ciklusa jedan od jajnika izbacuje jajnu stanicu, odnosno događa se ovulacija. U vrijeme ovulacije najveće su šanse za postizanjem trudnoće, jer je jajna stanica spremna i samo ju treba oploditi. Ako do toga pak ne dođe, smanjuju se razine hormona progesterona i estradiola, te kroz 10 do 12 dana započinje novi ciklus, krvarenjem iz maternice. 

Upravo zbog toga, računanje plodnih dana veoma je važno. Osim što je šansa za postizanjem trudnoće veća, računanje plodnih dana može pomoći i u računanju ciklusa.

Kalendarska metoda

Kalendarska metoda računanja plodnih dana najpopularnija je i najjednostavnija metoda. Sve što je potrebno je kalendar ciklusa od zadnjih barem 6 mjeseci. Potrebno je baciti se na računanje plodnih dana za barem 6 zadnjih ciklusa, što se radi na jednostavan način. Ovulacija se događa točno 14 dana prije početka novog ciklusa, odnosno nove menstruacije. Nakon što označite sve plodne dane, pogledajte u kojem su se oni danu od početka ciklusa dogodili. Ako ciklus traje 28 dana, ovulacija će se najčešće dogoditi na 14. dan ciklusa. 

Najraniji i najkasniji dan ovulacije iz tih ciklusa dat će vam vremenski okvir u kojemu možete očekivati ovulaciju, a dodate li tome još dva dana prije početnog i dva dana iza završnog dana dobit ćete plodne dane.

Preciznije metode za izračun plodnih dana

Ipak, ova metoda računanja plodnih dana dosta je neprecizna, pogotovo ako imate neredovit ciklus, pa se za mogu koristiti i mnogo pouzdanje metode. Temperatura u ženskom tijelu nešto je veća nakon ovulacije, pa se mjerenjem bazalne temperature može odrediti kada je ovulacija prošla i šanse za trudnoćom su male. 

Tijekom ovulacije stvara se i posebna vrsta sluzi, koja se po boji i konzistenciji razlikuje od drugih vrsta sluzi. Za ovu metodu računanja plodnih dana potrebno je malo prakse, no prema znakovima tijela plodni dani mogu se točno izračunati.

Kada otići na pregled vida? Promjene u našem vidu zapazimo tek kroz vrijeme, čak i kada su te promjene sitne ili postepene. Čitajte više …