Ukoliko tijekom čitanja na blizinu ili na daljinu imate poteškoća s razlikovanjem nekih slova poput slova a i i e, vrlo je vjerojatno da vam treba pregled vida. Brojna istraživanja pokazuju kako gotovo 60 % svjetske populacije treba korekciju vida, no dobra vijest je da je gotovo 80 % vizualnih poteškoća moguće ili izbjeći ili ispraviti nekim od oftalmoloških pomagala poput biofokalnih leća ili progresivnih naočala.

Pregled vida možete obaviti u nekoj bolnici, ali i u brojnim optikama u kojima također možete naručiti i potrebne naočale.

Simptomi gubitka vida

Ako niste sigurni treba li vam pregled vida kod oftalmologa i je li s vašim vidom sve u redu, promotrite sljedeće simptome. Ako je većina od njih prisutna, obavezno zakažite termin za pregled vida kod oftalmologa.

Zamagljenost vida

Nastaje uslijed nemogućnosti oka da reproducira oštru sliku. Također indicira postojanje određene dioptrije.

Slabiji noćni vid

Ovo je prvi od simptoma slabljenja vida kod odraslih osoba. Najčešće se javlja tijekom noćne vožnje automobila.

Teže privikavanje s tame na svjetlost

Može sugerirati i fotofobiju te indicirati infekcije oko, abrazije rožnice, poremećaje centralnog živčanog sustava i druga medicinska stanja.

Problemi s čitanjem i zamor očiju 

Očituje se kao nemogućnost raspoznavanja slova, a ako zamora očiju traje duže od tri dana, može sugerirati očnu infekciju, ali i pogoršanje vida. I to posebno ukoliko se javlja prilikom izvođenja određenog pokreta (s lijeva na desno i slično)

Glavobolje

Najčešće su uzrokovane napetošću u mišićima. Javljaju se uslijed naprezanja očnih mišića.

Medicinska stanja koja utječu na oči

Niz je čimbenika koji mogu utjecati na zdravlje očiju i vid, a samo neki od njih su opće zdravlje i prehrana. Naime, ukoliko vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes, lupus, poremećaj štitnjače ili neko drugo zdravstveno stanje ili problem, velika je vjerojatnost da će to utjecati na vaše oči i vid. Zbog toga biste trebali odmah zakazati pregled vida kod oftalmologa kako biste prevenirali na vrijeme veće poteškoće s vidom. 

Također, osim raznih zdravstvenih stanja i problema, na oči i vid mogu utjecati i razne infekcije oka koje se mogu povući same, ali mogu i uzrokovati veće probleme jer su nerijetko zarazne i imaju trajnije posljedice. Stoga, ukoliko osjećate svrab, imate crvenilo oka ili iscjedak, odmah otiđite na pregled vida.

Važnost oftalmološkog pregleda

Nije važno nosite li naočale ili ih nikada niste nosili, trebali biste voditi računa o svom vidu jer samo one promjene koje se otkriju u ranoj fazi, mogu biti gotovo potpuno izliječene stoga je važno ići na redovite oftalmološke preglede vida koji identificiraju i prate promjene vida.

Redoviti pregledi vida tako su ključni za dijagnosticiranje bolesti oka, korekcije vida i sigurnosti očiju kod osoba koje upravljaju strojevima. Po potrebi će vam biti pripisane progresivne naočale ili neka druga vrsta.

Kako izgleda oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled se sastoji od niza testova kako bi se napravila dobra dijagnostika i liječenje, a evo i koji su:

  • anamneza općeg zdravstvenog stanja- krvni tlak, očne bolesti, povijest očnih bolesti u obitelji
  • povijest nošenja običnih ili progresivnih naočala- iskustva njihova nošenja (obavezno ih ponesite na pregled!)
  • autorefraktometar- uređaj određuje okvirnu jačinu dioptrije koja je potrebna za fokusiranje svjetla na mrežnici 
  • retinoskop- može se koristit umjesto autorefraktometra- izmjenjuju su leće različite jakosti kako bi se pronašla točna korekcija (utvrđuje se dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam)
  • test vidne oštrine- čitanje slova na udaljenosti od 5 do 6 metara (dodavanje probnih leća)
  • prilagođavanje dioptrije probnim lećama 
  • tonometrija- upuhivanje zraka u otvoreno oko (mjeri očni tlak)
  • test vidnog polja- ispituje se postojanje slijepe pjege u perifernom vidu

Koliko česti ići na pregled vida?

Ukoliko nemate nikakvih kroničnih bolesti koje povećavaju rizik od oštećenja oka, pregled vida biste trebali obavljati jednom u dvije godine (preporuka za dobnu skupinu od 20 do 40 godina) kako bi se identificirale makularne degeneracije ili krateri te očni vid. U slučaju dijabetesa, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, na preglede vida bi trebalo ići češće jer pravovremeno otkrivanje mnogih stanja može sačuvati vaš vid i kvalitetu života. 

Progresivne naočale

Progresivne naočale ili mutlifokalne naočale su naočale koje u svojim lećama imaju više dioptrija s postupnim prijelazom između dioptrijskih jakosti. Progresivne naočale se najčešće koriste za korekciju refrakcijskih pogrešaka na svim udaljenostima (udaljeni predmeti, predmeti na srednjoj udaljenosti, bliski predmeti). 

Progresivne naočale
Progresivne naočale ili mutlifokalne naočale su naočale koje u svojim lećama imaju više dioptrija

Progresivne naočale omogućuju oštar vid na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala. Osim što su vrlo funkcionalne, one i izgledaju dobro jer na njima nije vidljiv dio za čitanje pa tako na prvi pogled izgledaju kao jednojakosne leće. 

Čitajte i sljedeći članak: Smanjite brige oko nedostatka zuba