San mnogih je da imaju prekrasne zube koji će im osigurati prekrasan osmijeh. Nažalost, to često nije tako. Neki jednostavno zbog genetskih predispozicija imaju problema sa zubima, a nekima se kasnije zubi dosta kvare. Mnogi zbog loših zuba često skrivaju osmijeh i jednostavno im taj problem itekako utječe na svakodnevni život i funkcioniranje u društvu.

Ortodontski aparat
Ortodontski aparati dijele se na fiksni i mobilni

Svatko bi trebao težiti zdravlju svojih zuba, a ortodoncija je ono što obuhvaća sve potrebne zahvate na zubima kojima se može popraviti njihova nepravilnost i mogući karijesi i slično. A ono čime se mogu ispraviti nepravilni zubi je ortodontski aparat.

Općenito o ortodontskom aparatu

Ortodontski aparat mnogi nazivaju jednostavno aparatićem za zube. Postoje dvije vrste:

  • Fiksni
  • Mobilni

Fiksni ortodontski aparat ili kako se često naziva fiksna proteza koristi se za ispravljanje zubi u pravilan položaj. Ovdje nije riječ samo o estetskom učinku, već će se njime popraviti i žvakanje, ali će dovesti i do prevencije karijesa. A to se postiže tako što je puno lakše vršiti higijenu zuba (pranje i čišćenje) kada su zubi pravilno postavljeni, odnosno kada nisu iskrivljeni.

Dijelova aparatića za zube

Kada se odlučite na postavljanje ortodontskog aparata, stomatolog će vam objasniti od kojih se dijelova on sastoji. A to su:

  • Bravice – postavljaju se na sjekutiće, očnjake i pretkutnjake
  • Prstenovi – postavljaju se na kutnjake
  • Luk – povezuje bravice i prstenove

Ortodontski aparat se najčešće izrađuje od legure titana i nikla jer su se ta dva materijala pokazala kao najbolji, odnosno vrlo dugo ne dolazi do njihovog habanja, a i otporni su na koroziju.

Korak po korak do pravilnih zuba

Jedno kada se odlučite na ugradnju ortodontskog aparata, cijeli postupak će se odvijati u nekoliko koraka. Prvo ćete otići na pregled kod stomatologa. On će provjeriti jeste li dobar kandidat za njegovu ugradnju. Ako jeste, nakon toga će se obaviti daljnja dijagnostika kroz više različitih postupaka. Nakon toga ćete dobiti svoj plan terapije te će se pristupiti postavljanju ortodontskog aparata.

Komponente fiksnog ortodontskog aparata

Nakon postavljanja, morat ćete redovito dolaziti na kontrole koje će odrediti stomatolog, a krajnji cilj je skidanje ortodontskog aparata i retencija. Imajte na umu da čak i nakon toga zadnjeg koraka, morat ćete još nekoliko puta doći na kontrolu kako bi stomatolog provjerio da li je sve kako treba. Nakon cijelog postupka, imat ćete pravilne zube i moći ćete svima pokazati svoj veliki osmijeh.