Karies je najveći neprijatelj zubi i ujedno najčešća bolest današnjice. Pojavljuje se i kod mlađih i kod starijih generacija, a posljedice na zubima mogu biti trajne ako se ne krene liječiti na vrijeme. U početku se manifestira kao crnilo na zubu, a dugotrajnom prisutnošću može u potpunosti uništit zub i stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi kariesa
Prvi simptomi kariesa vidljivi ljudima su crnilo na zubu, no puno je važnije znati kako on nastaje i kako spriječiti njegovo nastajanje

Budući da u početku nastajanja simptomi kariesa nisu vidljivi na površini zubiju, neophodno je ići na redovni pregled kod stomatologa. Karijes se prvo manifestira u zubu, a tek onda se pokazuje kao crna točkica na vanjskom dijelu zuba vidljivom oku. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s njegovim simptomima i najjednostavnijim načinom za liječenje.

Nastanak kariesa

Prvi simptomi kariesa vidljivi ljudima su crnilo na zubu, no puno je važnije znati kako on nastaje i kako spriječiti njegovo nastajanje. Za nastanak kariesa zaslužni su ostatci hrane na ili između zubiju, tj. loša oralna higijena. Čak i u slučaju da se zubna higijena održava, neophodne su redovne stomatološke kontrole, jer se neka područja između zubiju teško čiste i ostatci hrane nerijetko ostaju u njima. 

Neke od stvari koje mogu pomoći u sprečavanju kariesa su:

  • Redovno četkanje zubi
  • Korištenje zubnog konca i vodice za ispiranje usta
  • Izbjegavanje slatkog i slanog

Simptomi kariesa

Prvi simptomi kariesa se pojavljuju kada je on već napredovao, a najčešći su:

  • osjetljivost zuba na toplo i hladno
  • bol u zubu
  • crnilo na zubu

Simptomi kariesa se uočavaju tek kada je on već napredovao, a tada su već ostavljene trajne posljedice na zubu. Zubni karies se širi i bitno je reagirati odmah, a kako bi se eliminirao već prilikom nastajanja, može vam pomoći redovna kontrola kod zubara.

Čitajte i sljedeći članak: Zubni implantati za osmijeh koji osvaja

Zubni implantati su zahtjevni za ugradnju, no postupak je veoma lagan. On će započeti s ugradnjom titanskog implantata čim se uvjeri da su čeljust i zubna kost zdravi.

Laserska detekcija karijesa

Zubar zahvaljujući tehnološkim aparatima karies može detektirati prije vidljivih simptoma, pomoću laserske dijagnostike s aparatom Diagnodent. Ovaj aparat već u prvoj fazi nastanka karijesa može detektirati karies, dok se on nalazi ispod površine zuba. Tako se prilikom liječenja postižu izvanredni rezultati, jer je karies mal i jednostavno se može maknuti sa zuba.

Liječenje kariesa

Liječenje kariesa prirodnim preparatima je nemoguće i jedini način da bi se zaustavio njegov napredak i izliječio zub je odlazak stomatologu. Karies se liječi tako da se odstrani sa zuba, a izgubljeni dio zuba se popuni plombom. U slučaju da karies uništi veći dio zuba i da je njegova čvrstoća i struktura narušena, neophodno je pronaći odgovarajući nadomjestak, poput krunice zuba. U svakom slučaju, najbitnije je redovno posjećivati zubara i tako na prvu pojavu kariesa riješiti problem.