Zimski uvjeti na cesti se razlikuju od države do države. Govorimo li o Hrvatskoj, onda je to razdoblje od 5 mjeseci, točnije od 15. studenog do 15. travnja. U tom periodu obavezna je zimska oprema za sve vrste motornih vozila, bez obzira na trenutne vremenske uvjete i stanju na kolniku. Ova odredba ne odnosi se samo na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom za osobne automobile se tako podrazumijevaju ili sve četiri zimske gume ili četiri ljetne gume koje imaju dubinu profila od 4 mm. No, uz ovu drugu opciju, obavezni su i lanci za snijeg u prtljažniku koje možete po potrebi postaviti.

Univerzalni i tipski lanci za snijeg

Danas se na tržištu mogu pronaći univerzalni i tipski lanci za snijeg za automobile. No, za većinu će biti dovoljni univerzalni automobilski lanci za snijeg, odnosno oni koji odgovaraju svakog vozilu (naravno, ovisno o odgovarajućoj veličini). 

Univerzalni i tipski lanci za snijeg
Instaliranje lanaca za snijeg

Tipski modeli potrebni su za nešto manji broj modela, a to je uglavnom zbog toga što imaju nešto manji unutarnji blatobran pa u tom slučaju na njih nije moguće postaviti one univerzalne, već one koji su točno prilagađeni dimenzijama. Upravo zbog toga, u trgovinama s autoopremom se može pronaći veliki broj univeralnih lanaca za snijeg za automobile.

Jednostavno postavljanje na automobil

Postavljanje lanaca za snijeg na automobil je relativno jednostavan zadatak. Nisu svi modeli isti i ne postavljaju se svi na isti način. Oni najnapredniji modeli, a ujedno i nešto skuplji, omogućuju vam vrlo jednostavno postavljanje. Ono se svodi samo na to da ih trebate izvaditi iz kutije, namjestiti ispred i oko kotača te će se oni automatski zategnuti kada preko njih pređe kotač.

Video: Kako staviti lance za snijeg

Ostali načini postavljanja su nešto malo kompliciraniji, ali nakon što par puta to napravite, ne biste trebali imati problema. Zato se svakako savjetuje da ih prvi put postavite u normalnim uvjetima, za probu, kako biste u miru i bez stresa mogli naučiti taj postupak.

Kupnja prema veličini guma

Lanci za snijeg za auto se kupuju prema veličini guma. Obično se mogu postaviti na više veličina guma, no najbolje je dobro obratiti pažnju na taj podatak prilikom kupnje automobilskih lanaca za snijeg. 

Pročitajte sljedeći članak: Ispravan kompresor klime jamči ugodno hlađenje auta

Iako je kompresor klime u autu jedan od onih dijelova koji bi trebao trajati jako dugo i brojni vozači ga neće morati mijenjati prije nego prodaju auto, ipak može doći do njegovog kvara. Najčešći uzrok kvara automobilskog kompresora klime je korozivno djelovanje kiselina.

Na njihovom pakiranju uvijek stoje navedene sve dimenzije guma koje su kompatibilne pa provjerite veličinu vaših guma i prema tome kupite odgovarajući model. Ako niste znali, podatak o veličini guma možete pronaći na vanjskoj strani svake gume.