Lanci za snijeg spadaju u dio obavezne zimske opreme. Svaka država ima svoje zakone vezane uz zimske uvjete na cestama koja se moraju poštivati. U Hrvatskoj je period zimskih uvjeta između 15. studenog do 15. travnja. U tom periodu, ako imate ljetne gume, lanci za snijeg moraju biti u prtljažniku spremni za postavljanje. Imate li zimske gume, niste obvezni imati lance za snijeg, osim na određenim cestama gdje su oni obavezni cijelo vrijeme trajanja zimskih uvjeta.

Postavljanje

Automobilski lanci za snijeg se uglavnom relativno lako mogu postaviti na kotače. Budući da se u ambalažama dobivaju najčešće kompleti lanaca za snijeg za dva kotača, onda se oni postavljaju na pogonske kotače. Za potpunu sigurnost preporuča se, da se lanci za snijeg postave na sva četiri kotača.

Lanci za snijeg nemaju neku univerzalnu metodu postavljanja, već se postavljanje razlikuje od modela do modela. Neki lanci za snijeg se postavljaju vrlo jednostavno i praktički ih gotovo treba samo nataknuti na kotač za koji će se automatski pričvrstiti kada automobil krene naprijed. Druge modele trebati ćete ručno zategnuti na kotač.

Kupovina lanaca za snijeg

Prilikom kupnje trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije svega, morate kupiti odgovarajuću veličinu lanaca za snijeg. Lanci za snijeg se kupuju po veličini kotača. Taj broj možete pročitati s vanjske strane kotača automobila. Lanci za snijeg tako uglavnom odgovaraju na više različitih veličina kotača, a sve potrebne podatke pronaći ćete na njihovom pakiranju.

Korisni savjeti

Lanci za snijeg mogu oštetiti cestu, ali i vaše gume i naplatke, ukoliko se vozite njima po suhoj cesti. Zato ako smatrate da ste se domogli ceste na kojoj više nema snijega, preporuka je da ih skinete s automobila. Isto tako, postavljanjem lanaca za snijeg nemojte zanemariti činjenicu da ćete voziti po cesti prekrivenoj snijegom i ledom i da lanci ne znače da možete nastaviti isto brzinom kao da se radi o čistoj cesti. Iako ćete s lancima za snijeg biti sigurniji, prilagodite brzinu. Kvalitetni lanci za snijeg su nešto veća investicija u odnosu na klasične lance za snijeg, ali vrlo je vjerojatno da ih nećete morati mijenjati dugi niz godina pa se isplati investirati u njih.