Volite li cvijeće, a u vrtu ili dvorištu nemate odgovarajući prostor da ga posadite, morate pronaći odgovarajuću posudu u koju ćete ga posaditi. Srećom, za to su idealne žardinjere. Njihova osnovna namjena je sadnja cvijeća. Nešto su većih dimenzija pa ćete ih vrlo jednostavno napuniti zemljom te posaditi cvijeće. Sam naziv dolazi od francuske riječi „jardin“ što u prijevodu znači vrt. Stoga, čak i ako nemate vrt, uz nekoliko žardinjera možete se okružiti cvijećem.

Žardinjere od raznih materijala

Budući da su žardinjere (https://www.miravila.com/hr/) namijenjene za korištenje na otvorenom, pri izradi se koriste materijali koji će biti otporni na razne vremenske uvjete. A to znači da žardinjere moraju ostati postojane i u slučaju kiše, snijega, velikih vrućina i ostalog. Najčešći materijali koji se koriste su kamen, beton, drvo, keramika i slično. Drvene žardinjere mogu izgledati vrlo atraktivno, no ukoliko su često na kiši, mogle bi se oštetiti nakon određenog vremena. No, ako nisu direktno izložene vremenskim uvjetima, primjerice ako su pod krovom, mogu biti odličan izbor.

Tražite li pak žardinjere koje ne planirate pomicati, odnosno ako ih planirate postaviti na jedno stalno mjesto, a biti će stalno na otvorenom, onda bi one od betona mogle biti odlično rješenje. Beton je vrlo izdržljiv materijal i niti nakon nekoliko godina ne bi trebao pokazati znakove dotrajalosti. A uz to, beton se, prije nego se stisne, može jednostavno oblikovati pa se mogu pronaći vrlo atraktivni modeli.

Načini postavljanja i veličine

Žardinjere se najčešće postavljaju na tlo, pogotovo ako je riječ o masivnim, betonskim žardinjerama. No, postoje i modeli koji se mogu objesiti na zid, balkonsku ogradu, stup ili nešto slično. Takve žardinjere su uglavnom izrađene od nekih lakših materijala, primjerice od plastike. No, treba imati na umu da plastika nije idealan izbor za različite vremenske uvjete, primjerice za visoke ljetne temperature ili vrlo niske zimske temperature.

Kada je riječ o dimenzijama, žardinjere su najčešće nešto većih dimenzija. To je i očekivano budući da im je osnovna namjena sadnja cvijeća. A da bi cvijeće moglo dobro rasti, potrebno je da ima dosta zemlje. Zbog toga se u žardinjere može postaviti puno zemlje i uz redovito zalijevanje, cvijeće će sigurno lijepo rasti.

 

Za dekoraciju unutrašnjosti vašega doma koristite posude za cvijeće.