Svi ljubitelji biljaka, a posebno cvijeća upoznati su sa svim njegovim potrebama te s cjelokupnim procesom njihove sadnje i presađivanja pa tako i potrebom za odabirom idealne posude za cvijeće. Naime, osim odabira dobrog tla, odnosno zemlje ili supstrata u koji će se cvijeće posaditi, vrlo je važno za njega odabrati i dobru posudu za cvijeće kako bi ono moglo neometano rasti te se razvijati. 

U tom smislu najprije mislimo na adekvatnu veličinu prilikom čije kupnje valja razmišljati na duže staze, odnosno uzeti u obzir dinamiku rasta biljke. Zbog toga stručnjaci uvijek savjetuju kupnju nešto veće posude kako cvijeće ne biste izlagali nepotrebnom višestrukom presađivanju u kratkom vremenu.

Mislite o potrebama biljke

Kada govorimo o odabiru idealne posude za cvijeće, osim njezine veličine vrlo je važno prilikom kupnje misliti i na materijal od kojeg je ona izrađena. Naime, danas na tržištu postoji nekoliko vrsta s obzirom na njihov materijal izrade pa tako razlikujemo:

  • Plastične 
  • Metalne 
  • Keramičke 
  • Glinene 
  • Drvene i pletene 

Razmatrajući o individualnim potrebama svake biljke, odabrat ćete neku od navedenih vrsta.

Kada govorimo o odabiru idealne posude za cvijeće, osim veličine važno je misliti i na materijal.

Osnovno pravilo posuda za cvijeće

Općenito pravilo koje bi se trebalo držati je to da cvijeće koje traži često zalijevanje i puno vode ne valja saditi u glinene posude za cvijeće jer one upijaju puno vode pa biljka može brzo ostati bez potrebne vode, posebno u ljetnim mjesecima. 

S druge pak strane, cvijeće koje ne traži puno vode ne treba saditi u plastične posude za cvijeće jer plastika ne upija vodu pa može doći do prekomjernog taloženja vode u korijenu biljke. A to može dovesti do obolijevanja i propadanja biljke. Koju god vrstu odabrali važno je da na dnu ima rupe za drenažu viška vode te podložak u koji se ta voda skuplja.

Stilsko usklađivanje s interijerom i eksterijerom

Tek kada ste prilikom kupnje posude za cvijeće razmotrili sve specifične potrebe biljke, možete krenuti u izbor stilskih modela koji će se uklopiti u ostatak uređenje vašeg interijera ili eksterijera. 

idealne posude za cvijeće
Stručnjaci uvijek savjetuju kupnju nešto veće posude kako cvijeće.

U tom smislu danas su vrlo popularne keramičke, raznih oblika i boja, kao i one u boho stilu napravljene od pletenih konopa ili grana. Ovakve posude za cvijeće najčešće unutra imaju posudu neporoznih materijala poput plastike, dok je vanjski dio estetski vrlo atraktivan te će se odlično uklopiti u razna okruženja.