S obzirom da sjedeća garnitura čini središnji dio prostora dnevnog boravka i da se većinom koristi za odmor te je zbog toga izbor one prave još i teži, važno je informirati se o vrstama koje postoje na tržištu. 

Prema svom obliku i  funkciji, sjedeće garniture se dijele na:

 • kauč
 • dvosjed, trosjed i fotelju
 • kutnu garnituru

Što od toga izabrati, najviše ovisi o vašem prostoru, ali i vašim osobnim preferencijama pa je ponekad dobro suziti izbor.

Sofa ili sjedeća garnitura?

Sjedeće garniture najvažniji su dio prostora dnevnog boravka ili sobe te je vrlo važno dobro odabrati taj komad namještaja na kojem ćete provoditi većinu svog vremena. Kako ne biste pogriješili, najprije dobro izmjerite prostoriju kako ne biste kupili prevelik ili premalen namještaj te kako biste imali dovoljno prostora za kretanja. Evo i nekih korisnih savjeta:

Pročitajte sljedeći članak: Funkcionalnost kao prioritet kupaonske rasvjete

Govoreći o sigurnosti kupaonske rasvjete, vrlo je važno prije kupnje provjeriti njezin stupanj IP zaštite kod kojeg vrijedi pravilo – što je veći broj, to je veća zaštita.

 • za velike prostore su najbolje sjedeće garniture koje će dominirati cijelim dnevnim boravkom
 • u prostorima srednje veličine se predlaže kombinacija trosjeda i fotelje/taburea i sjedeće garniture u obliku slova L
 • za manje prostore se preporučuje odabir dvosjeda jednostavnih i ravnih linija u neutralnoj boji

Materijal i boja namještaja

Kako ne biste pogriješili i kako biste dugo uživali odmarajući se u svom dnevnom boravku, bitno je razmisliti o dvije važne stvari koje se tiču materijala i boje:

Pročitajte sljedeći članak: Isplativo i dugotrajno rješenje za rast biljaka

Osim što su vrlo robusne i teške pa bolje pristaju vanjskim prostorima, betonske posude za cvijeće bolje su za vanjske prostore jer su zbog svog materijala izrade otpornije na vanjske prilike.

 • koža ili tkanina- ako imate malu djecu ili manji budžet, bolji odabir je sjedeća garnitura prekrivena lako perivom tkaninom ili tkaninom koja se skida. Osim što utječe na način održavanja, tip presvlake utječe i na udobnost te trajnost boje pa obratite pažnju i na to.
 • s nijansama sive i bež boje nikada nećete pogriješiti jer se uklapaju u svaki interijer
Sjedeće garniture najvažniji su dio prostora dnevnog boravka ili sobe

Savjeti pri izboru sjedeće garniture

U nastavku pročitajte još nekoliko savjeta oko odabira sjedeće garniture te riješite neke nedoumice koje ste možda imali:

 • pazite na udobnost i prije kupnje svakako isprobajte željenu sjedeću garnituru. Mnoge sjedeće garniture imaju i mogućnost prilagodbe određenih elemenata kako bi bile što udobnije.
 • razmotrite mogućnost kupnje sjedeće garniture na razvlačenje. Ako imate svakodnevnu potrebu za dodatnim ležajem, svakako razmotrite mogućnost modela na razvlačenje. Tom prilikom imajte na umu to da imate dovoljno prostora za razvlačenje te da ćete morati platiti nešto više za takav model.
 • uz pomoć 3D vizualizacije odlučite se za odabir moderne ili klasične sjedeće garniture. Ipak, čak i ako odaberete onu klasičnog stila, prekrivačima i jastucima možete modernizirati njen izgled.

Stoga, kada krenete u salon namještaja po svoju novu sjedeću garnituru, imajte na umu ove savjete i odaberite najbolji model za svoj dnevni boravak.