Dobra žarulja lako može promijeniti osvjetljenje u prostoriji, ali ga i učiniti zanimljivijim. Odabir žarulja može utjecati na izgled same prostorije na više načina. Stoga je potrebno obratiti pozornost na to kakve kupujete za svoj prostor, ne samo prema potrošnji, već i prema količini i boji svjetla.

Srećom, trgovine su danas prepune raznih modela, od onih za vanjske i unutarnje prostore, pa do onih za posebne vrste osvjetljenja pa ne biste trebali imati problema pri odabiru.

Ušteda električne energije

Klasične žarulje u domu su jedan od skrivenih potrošača električne energije koji mogu uvelike utjecati na račune. Svjetla često rade satima, pogotovo po zimi kada mrak pada prije, pa koliko god njihova potrošnja možda bila mala po satu rada, ta cifra veoma brzo naraste. 

Upravo radi toga, preporučuje se izbjegavanje klasičnih žarulja sa žarnom niti, a sve češće i onih štedljivih. Najbolja zamjena su LED žarulje, koje za isto vrijeme rada troše i do deset puta manje od klasičnih. Iako LED žarulje mogu biti nešto veća investicija, veoma brzo će se isplatiti jer troše manje i imaju dulji životni vijek od drugih vrsta.

Dobro osvjetljenje

Kod odabira žarulje također je bitno koliko dobro želite osvijetliti prostor. Treba izbjegavati jake žarulje, ako je:

  • prostor manjih dimenzija, 
  • rasvjetno tijelo na koje stavljate žarulju u ravnini s očima ili niže 

U suprotnom, prostor će samo učiniti neugodnim za boravak. Danas je najlakše odabrati žarulje prema količini lumena koje isijavaju, odnosno količini svjetlosti koju daju. A za to koliko vam je potrebno za koji prostor i te usporedbe klasičnih i štednih žarulja u vatima i LED u lumenima, možete pronaći na internetu.

Pročitajte sljedeći članak: Sjedeće garniture pružaju udobnost koju cijenimo

Sjedeće garniture su vrlo važan element svakog dnevnog. Ovaj bitan dio namještaja mora biti funkcionalan i dekorativan element u prostoru, a obzirom na to da je riječ o vrsti namještaja koja se ne mijenja često, bitno je da u potpunosti zadovoljava sve vaše prohtjeve.

Boja svjetla i dizajn rasvjetnih tijela

Kod žarulja je također veoma bitno i koje boje je njihovo svjetlo. Tu se ne misli na boje poput plave i crvene, već na tonove bijele boje koji će prostoru dati različite ugođaje. Topla bijela boja je za prostore za odmor i opuštanje, dok je hladna bijela bolja za prostorije u kojima radite, jer će izgledati svijetlije s manje lumena. 

Pročitajte sljedeći članak: Komode su funkcionalan način za pohranu stvari

Ono što razlikuje komode od drugog namještaja za pohranjivanje jest njihova izuzetno praktična veličina. Manji namještaj dopušta puno eksperimentiranja, ali ujedno i osigurava da je prostorija uravnotežena.

Nadalje, ovisno o rasvjetnom tijelu koje imate, dobro je razmisliti i o dizajnu same rasvjetnog tijela. Retro i upečatljive žarulje mogu i najobičnije rasvjetno tijelo učiniti zanimljivijim i modernijim, što je zgodan trik za dekoriranje prostora.