Sve biljke na svijetu zahtijevaju sunčevu svjetlost kako bi mogle provoditi fotosintezu – bez nje nema rasta niti razvoja. Naše podneblje zahtijeva sadnju sjemena u vrijeme kada vanjski uvjeti nisu niti blizu onog što odgovara klijanju. Stoga se uzgajivači orijentiraju prema umjetnoj rasvjeti i uzgoju u zatvorenom.

Iako je to odlično rješenje, moramo biti svjesni da umjetna svjetlost ne može zamijeniti sunčevu. Stoga, iako koristite HPS žarulje koje stvarno pomažu rastu vaše biljke, biljke koje daju plodove moraju što više biti izložene suncu kako bi plodovi bili veliki i čvrsti.

HPS žarulje

HPS žarulje su efikasne i imaju malu potrošnju

Ova vrsta žarulja (High Pressure Sodium) su iznimno efikasne žarulje pogodne za razvoj vegetacije u zatvorenom prostoru. Ovo su vjerojatno najkorištenije žarulje za profesionalni uzgoj bilja zbog svoje kvalitete i pristupačne cijene.

HPS žarulje

HPS žarulje emitiraju žuti i narančasti spektar koji svojom bojom imitira spektar sunca u kasno ljeto. Baš iz tog razloga su HPS žarulje odlične za cvjetanje raznog bilja (među kojim je i marihuana).

Za što se još koriste HPS žarulje?

Odlične su naravno i za uzgoj ostalog bilja, posebno za uzgoj ljutih papričica i sličnog bilja koje treba više sunca za uzgoj. Vrlo česta kombinacija je ona s HPS i MH žaruljama za koje se smatra da zajedno postižu optimalan raspon spektra koji imitira sunce, a sve zbog postizanja što boljih uvjeta u uzgoju.

HPS rasvjeta je dugoročno isplativa zbog najmanje potrošnje s obzirom na to koliko svjetlosti daju. HPS rasvjeta najidealnije funkcionira kao dio rasvjete plastenika koji također u jednoj mjeri dobivaju svjetlost od sunca. U kombinaciji s metal halid rasvjetom može isto odlično funkcionirati: do faze cvjetanja koristite metal halid rasvjetu a nakon toga HPS žarulje.

HPS žarulje optimalno su rješenje za vaše probleme uzgoja

Ako se planirate ozbiljno baviti uzgojem bilja morate se potpuno posvetiti tome. HPS žarulje bit će dobar prijatelj vašem projektu, ali morate biti svjesni da je bilju potrebna i sunčeva svjetlost da bi izraslo do svojeg maksimuma. Ako vam nije bitno da biljka bude u potpunosti razvijena, tada HPS koristite u kombinaciji s metal halid rasvjetom i učinak će biti zadovoljavajući, iako ne i maksimalan.