Roštiljska jela su posljednjih godina ponovo vratila popularnost, a za to razloga je mnogo. Od porodičnih okupljanja, do izleta i provoda, nema ništa ljepše od mirišljavih ćevapa i kobasica, dok rešetka za roštilj natopljena ukusima cvrči iznad roštilja prepunog uglja.
Da sve ne bi bilo na mesu i nezdravoj hrani, uvijek možete dodati i nešto povrća, ali i ribe i ostalih zdravijih prirodnih proizvoda. Ipak, nema ništa loše da tu i tamo date sebi oduška i pojedete neki mastan biftek, ali radi zdravlja ne bi bilo loše da vam to ne prijeđe u naviku.
Različita doba godine
Iako je roštilj takvo jelo da je specifično za ljeto, ako govorimo o kućnoj radinosti, roštiljska jela su itekako prisutna tijekom cijele godine. Bez obzira da li ste sami svoj majstor i koristite neki profesionalan vrtni roštilj ili je to samo rešetka za roštilj nastavljena na neki manji dio za grijanje, svakako da roštilj u ljetno doba ima onu dodatnu čar.
Da bi roštilj bio spreman za bilo koje doba godine pobrinule su se razne firme koje snabdijevaju roštiljnice mesnim i ostalim proizvodima. Najbolje bi bilo da potražite najbolju roštiljnicu u vašem komšiluku dok niste ogladnjeli!
Zima i s domaćim roštiljem
Zima ipak može i da prođe i s pripremom roštilja kod kuće i to veoma dobro! Naime, postoje plinski roštilji koji se sastoje iz malih plinskih grijača na koje se onda montira specijalna rešetka za roštilj te se može vrlo lako koristiti.
Ipak, budite oprezni kada koristite plin, znamo svi da se mnogo nesreća može desiti zbog loše zavrnutih boca i slično. Zbog toga postoji i treća vrsta kućnih roštilja koji nisu niti plinski niti ugljeni. Vjerojatno već pogađate, u pitanju su električni roštilji.
Ovakvi roštilji su naročito pogodni, skoro kao i plinski, iako koštaju nešto više, nude nešto veću sigurnost, pa ako vam je to briga možda su i najbolji izbor. Što se tiče brzine pečenja približno su brzi kao i plinski, a da biste ih upalili potrebno vam je nekoliko pokreta, bez puno muke.
Zaključak
Iz svega ovoga vidimo da su se roštiljska jela vrlo dobro snašla u današnjem okruženju. Bilo da roštilj jedete samo ljeti ili se snalazite i tijekom zime i hladnijih dana, roštilj je nešto veoma važno za naše krajeve. Svi dobro znaju razne ćevape i kobasice koje potiču s Balkanskih krajeva!