Tržište rasvjete, posebno prodaja žarulja, u posljednjih nekoliko godina doživjelo je velike promjene. Najveća promjena dogodila se s prestankom proizvodnje i prodaje žarulja sa žarnom niti u nekim zemljama Europske unije. A budući da su to bile najprodavanije žarulje dugo vremena, to je značilo da je mnogo ljudi morali pronaći alternativu. Te žarulje bile su vrlo popularne isključivo zbog vrlo niske cijene. No, sve ostalo, od učinkovitosti, potrošnje i dugotrajnosti je bilo puno bolje kod drugih tipova žarulja. Ali, budući da led žarulje cijena u posljednje vrijeme sve više pada, one polako mnogima postaju novi standard kada su u pitanju žarulje.

Led žarulje cijena sve niža

U vrijeme kada su mnogi kupovali žarulje sa žarnom niti, led žarulje cijena – www.volino.hr je bila puno viša. Mnogima je to bio i glavni razlog što se nisu odlučili za kupovinu led žarulja. No, čak i tada, i s tom višom cijenom, led žarulje bi donosile dugoročnu uštedu. Danas je situacija po tom pitanju još povoljnija. Led žarulje cijena je zbog još veće konkurencije dodatno pala pa je ta ušteda još i veća. Nešto povoljnije još uvijek su štedne žarulje, ali led žarulje ipak imaju brojne prednosti u usporedbi s njima.

Prednosti led žarulja

Led žarulje cijena ne bi trebao biti jedini razlog da se odlučite upravo za taj tip žarulja jer prednosti nad ostalim vrsta žarulja ima nekoliko. Kao prvo, gdje god da pročitate nešto o led žaruljama, zasigurno će jedna od glavnih izdvojenih karakteristika biti upravo vijek trajanja. I to je potpuno opravdano. Led žarulje (na primjer LED žarulje E27) traju u prosjeku i oko 50 000 sati, što je znatno duže od nekih tipova žarulja. Osim toga, bez obzira da li često palite i gasite rasvjetu, to neće imati utjecaj na ukupni vijek trajanja žarulje, kao što je slučaj s nekim žaruljama. Uz sve to, led žarulje ne sadrže nikakve potencijelno štetne spojeve i materijale. Primjerice, štedne žarulje sadrže živu koja bi mogla biti opasna po zdravlje u slučaju pucanja žarulje.

Sve u svemu, pad led žarulje cijena bi trebao bi trebao biti i više nego dobar razlog da se okrenete ovom tipu žarulja. Ušteda koju ćete dugoročno ostvariti, na računu za struju i na rijetkom mijenjanju žarulja, bit će vrlo velika.