S obzirom na to da su klima uređaji postali vrlo popularan, ali i potreban uređaj u sve većem broju kućanstava, njihov odabir ipak nije toliko jednostavan. Naime, prije njihove kupnje važno je dobro razmisliti o tome za koliki prostor kupujete klimu te što od nje očekujete. 

Tek s posjedovanjem tih podataka možete kupiti idealan model za sebe i svoje potrebe. U tom smislu valja razmotriti i mogućnosti uštede kroz postojanje energetskog certifikata.

S obzirom na to da su klima uređaji postali vrlo popularan, ali i potreban uređaj u sve većem broju kućanstava, njihov odabir ipak nije toliko jednostavan.

Klime za male prostore

Kada se kupuju klima uređaji s obzirom na prostor za koji su namijenjeni, razlikujemo nekoliko vrsta:

  • Split modeli s vanjskom i unutarnjom jedinicom
  • Mobilni modeli
  • Mono modeli
  • Multi modeli

Ukoliko posjedujete manji životni prostor i nemate uvjete za postojanje split klime koja podrazumijeva postojanje unutarnje i vanjske jedinice, tada je odlično rješenje za vas mobilna klima. Ona posjeduje samo unutarnju jedinicu manjih dimenzija kako biste je mogli prenositi, ali i pozicionirati tamo gdje imate mjesta.

Nove tehnologije za hlađenje i grijanje

Kako vremenom u proizvodnji svih električnih uređaja dolazi do promjena i inovacija, tako je i kod klima. Naime, danas su na tržištu vrlo popularne inverter klime, odnosno modeli s ugrađenom inverter tehnologijom. 

Specifičnost ove tehnologije sastoji se u tome da klima ne radi cijelo vrijeme u svojoj punoj snazi, već svoju snagu prilagođava temperaturnim uvjetima prostorije u kojoj se nalazi. Zbog toga, u usporedbi s klasičnim klimama, uvelike štedi električnu energiju te u prostoriji ne dolazi do naglih temperaturnih razmaka.

Problem grijanja kod klima uređaja

Iako su klima uređaji danas prisutni u gotovo svakom domu te u velikom broju njih služe i za grijanje, oni ipak imaju i svoje nedostatke. Naime, jedan od glavnih nedostataka i problema ove vrste uređaja kada se koriste za grijanje je svakako vlaga u vanjskom zraku koja je u zimskim mjesecima velika. Problem nastaje kada se vlaga iz vanjskog zraka smrzava na lamelama izmjenjivača na vanjskoj jedinici zbog čega se značajno smanjuje temperatura ispuha na unutarnjoj jedinici, odnosno prostor se slabije zagrijava. 

Kako biste doskočili ovom problemu, stručnjaci savjetuju kupnju nešto jačih modela klima uređaja koji će eliminirati gubitak svoje snage u ovakvim uvjetima pa temperatura ispuha neće padati, već će biti konstantna i visoka. U trgovinama koje nude ovakve uređaju imate veliki izbor pa ćete zasigurno lako pronaći nešto za svoj prostor.