Klima uređaji u automobilima danas su postali gotovo dio serijske opreme. Nekada ranije su se mogli pronaći samo u luksuznijim automobilima, dok je njihova ugradnja u klasične automobile bila dosta skupa i malo tko si ih je mogao priuštiti. Srećom, danas je situacija bitno drugačija jer kada ljeti temperature dosegnu vrlo visoke razine, teško bi bilo dugo boraviti u automobilu bez klima uređaja.

Kako bi on ispravno funkcionirao i dobro hladio, potrebno je da su ispravni svi njegovi dijelovi. Kompresor klime u autu tako je jedan od njegovih najvažnijih dijelova i u slučaju njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti.

Jedan od važnih savjeta za dugotrajan rad klima uređaja bez problema je korištenje kvalitetnih ulja za kompresor klime u autu. Nikako ne biste smjeli koristiti univerzalna ulja i neke mješavine koje nisu prikladne jer bi to također mogli izazvati kvar.

Kiseline su uzrok kvarova u rashladnom sustavu

Iako je kompresor klime u autu jedan od onih dijelova koji bi trebao trajati jako dugo i brojni vozači ga neće morati mijenjati prije nego prodaju auto, ipak može doći do njegovog kvara. Najčešći uzrok kvara automobilskog kompresora klime je korozivno djelovanje kiselina. One nastaju uslijed pojave raznih procesa u cijelom rashladnom sustavu te nakon što dulje vrijeme nagrizaju dijelove, posebice kompresor klime, može doći do njegovog pregorijevanja. 

Kako biste spriječili ove i slične probleme, preporuka je da redovito provjeravate stanje rashladnog sustava u autu, što vam može napraviti većina automehaničara prilikom redovitog servisa auta.

Kvalitetna ulja za kompresor klime

Jedan od važnih savjeta za dugotrajan rad klima uređaja bez problema je korištenje kvalitetnih ulja za kompresor klime u autu. Nikako ne biste smjeli koristiti univerzalna ulja i neke mješavine koje nisu prikladne jer bi to također mogli izazvati kvar. Takva ulja nerijetko imaju drugačiji viskozitet od onih koja biste trebali koristiti te to dovodi do bržeg habanja dijelova. 

Najbolja su higroskopska ulja za kompresor auto klime i nikako ih ne biste smjeli miješati s nekim drugim tekućinama jer bi to moglo dovesti do strujnog udara. 

Savjeti za dugotrajan rad klima uređaja u autu

Kako bi vaš kompresor klime u autu, a ujedno i cijeli klima uređaj ispravno radio, pridržavajte se ovih savjeta:

  • Palite klimu tijekom cijele godine, a ne samo po ljeti (zimi je možete upaliti barem nekoliko puta kako bi sustav bio podmazan)
  • Ako će vam auto dulje vrijeme biti u leru, ugasite klima uređaj
  • Nemojte podešavati temperaturu na veliku razliku od vanjske

Uz ove savjete, vaš klima uređaj će raditi dulje, a i savjet vezan uz manju razliku temperature u odnosu na vanjsku je također dobar kao zdravstveni savjet jer nije zdravo često izlaziti iz jako hladnog auta na velike vrućine.