Promjene u vidu često se dešavaju s vremenom, no imate li već neke postojeće probleme s vidom, onda postoji mogućnost kako ćete za različite radnje trebati različite naočale. Kako ne biste sa sobom uvijek morali nositi dvoje naočale, tu su progresivne naočale koje vam uvijek omogućuju savršen vid.

Veliki izbor možete potražiti i brojnim optikama, u kojima također možete napraviti i inicijalni pregled vida te se odlučiti za najprikladniju opciju.

Problem s vidom koji dolazi s vremenom

Progresivne naočale najčešće se pripisuju ljudima srednje životne dobi, s obzirom da se poremećaj vida koji uzrokuje presbiopiju događa starenjem oka. Promjene vida zbog starenja oka sasvim su prirodne i prema nekim istraživanjima pogađaju gotovo petinu stanovništva na svijetu danas. Presbiopija nije ozbiljno stanje, već se može korigirati naočalama. No, za razliku od dalekovidnosti i kratkovidnosti, koji sliku ispravljaju jednako na svim dijelovima leće, kod presbiopije prepisuju se progresivne naočale. One u različitim dijelovima vid ispravljaju različito,  odnosno na istoj leći imaju nekoliko dioptrija, omogućavajući vam da s jednim naočalama vidite i na blizu i na daleko.

Prije progresivnih naočala

Prije progresivnih naočala, ovaj problem rješavao se bifokalnim lećama, koje su imale jasno razgraničenje među dijelovima leće. Crta razgraničenja najčešće se nalazila u razini donje vjeđe, pa ste predmete koji su bili blizu mogli gledati samo kroz donji dio naočala. Ovo preskakivanje iz jedne polovice u drugu često je predstavljalo problem tijekom navikavanja, zbog poskakivanja slike, a percepcija dubine također je u tom periodu bila problem.

Kod progresivnih naočala tog problema nema, jer je leća podijeljena u tri dijela, za:

  • predmete u blizini
  • predmete u daljini
  • predmete u sredini

Također, između dijelova ne postoje jasne granice koje vaše oko mora prelaziti.

Vrijeme privikavanja na ovu vrstu naočala

Ipak, odlučite li se za progresivne naočale, morate imati na umu kako će vam i za njih trebati neko vrijeme za privikavanje. Leće progresivnih naočala i dalje su podijeljene u nekoliko dijelova, što znaći da ćete se morati naviknuti daleke predmete gledati kroz gornji dio leće, bliže predmete kroz donji dio leće, a predmete u sredini kroz sredinu leće. 

Ipak, period privikavanja mnogo je manji, a u njemu također ne patite toliko od poskakivanja slike, velike razlike u veličini predmeta između dvije leće i manjku percepcije dubine.