Imaš li osjećaj da će stakla na prozorima popucati od partnerovog hrkanja? Ti si onda osoba kojoj je san prijeko potreban, jer je svake noći isprekidan. Samo što zaspiš, taj iritantni zvuk počne odzvanjati u glavi. I tako u krug. Rješenje nije odlazak iz sobe i spavanje u drugom krevetu. Znanstveno je dokazano da je to jedan od najčešćih uzroka razvoda braka.

Možda je tvoja priča takva da u tvojoj kući žive 3 različite generacije? Ti, tvoji roditelji , tvoji baka ili djed. Starijim ljudima su mišići mnogo opušteniji. Ne samo dok spavaju, nego i kada su budni. To je zbog toga što mišići starenjem gube tonus. Kao što koža gubi elastičnost i zategnutost, isto se dešava i s mišićima. Tijekom spavanja njihovi mišići su toliko opušteni da zatvaraju dišne putove. Posljedica toga je bučno i neprestano hrkanje tijekom noći kojem su sklone starije osobe.

A možda si samo netko tko hrče zbog kroničnog umora? Ne možeš se okrenuti od poslovnih i porodičnih obaveza. Radiš na poslu, a onda dođeš kući i nastavljaš istim tempom – iako znaš da jednako negativno utječu i psihički i fizički umor. Posljedica svega toga je smanjena kvaliteta sna. Uvečer legneš i po cijelu noć hrčeš. Ako ti ne hrčeš, onda si žrtva nečijeg hrkanja.

Bilo kako bilo, potrebna ti je pomoć. Hrkanje nije bezopasno. Česti su slučajevi hitnih intervencija usred noći. Hodnike hitne pomoći pune osobe sa srčanim udarom, iznenadnim napadima gušenja. Nikome ne pada na pamet da uzrok tome može biti hrkanje!

 

Prirodni kućni lijek protiv hrkanja

Bilo da hrčeš ili si žrtva nečijeg hrkanja, priroda uvijek može pomoći. Postoje čudesni prirodni napici koje možeš koristiti da ublažiš hrkanje. Ako si ipak žrtva nečijeg hrkanja, preporuči ovaj lijek osobi koja hrče. Tako će svi biti zadovoljni i imati miran san.

Hrkanje može biti i sezonski problem. Javlja se svake godine za vrijeme visoke koncentracije polena. Ako imaš alergiju na polen, ona izaziva otečenost mišića. Samim tim dolazi do zatvaranja dišnih putova i neprijatne zvučne manifestacije. Kod spavača je ipak češće hrkanje koje se tretira kao kronično oboljenje.

Svakako, bilo da se radi o sezonskom, kroničnom ili povremenom hrkanju, uvijek će pomoći ovi čajevi.

Čaj od koprive

Preporučuju se 3 šalice ovog čaja dnevno. Posljednja se treba popiti izravno pred spavanje.

Priprema:

Herbalisti preporučuju ovaj čaj za umirenje upale i smanjenje otečenosti mišića. Napravi čaj tako što ćeš preliti 1 žlicu lista koprive s 2 decilitra ključale vode.

Koprivu možeš kupiti u dućanima zdrave hrane.

Pokrij čaj i ostavi da stoji 5 minuta. Zatim procijedi i konzumiraj hladan napitak.

Čaj od mente i limuna

Kao drugi prirodni lijek protiv hrkanja preporučuje se šalica čaja od mente s limunom prije spavanja. Menta otvara dišne putove. Tako osoba koja spava lakše diše, jer zrak neometano struji kroz nos i grlo.

Kupujete li ceradu za auto? Kako odlučiti i koju veličinu cerade za auto trebate? Prečitajte više…