Postoji jedan stereotip u aerobiku, a to je da većina muškaraca smatra da njima nije mjesto vježbajući sa ženama aerobik. Danas postoji mnogo aerobnih programa koji su dizajnirani tako da i muškarci mogu učestvovati u njima. Aerobik je prošao kroz bezbroj transformacija kako bi danas bio takav kakav jeste.

Za one muškarce koji se još uvijek opiru aerobiku, oni moraju znati da je najbolji način da pokažu svoje mišiće tako što će skinuti salo sa njih. Nemoguće je pokazati trbušne mišiće „pločice“ ili grudi ako je preko njih salo. Poboljšati rad metabolizma je prvi korak na putu prema definisanim mišićima. Može se provesti cijeli dan dizajući tegove, a osoba i dalje može izgledati kao da ima koji kilogram viška. To je zato što će samo razvijati mišiće, ali neće ništa uraditi po pitanju sala koje se nalazi oko njih. Potrebno je pokrenuti tijelo i smanjiti unos kalorija. Zato se aerobik preporučuje onima koji žele ozbiljno da se bave bodibildingom.

Istopite salo i pokažite svoje mišiće

U cilju da privuku više muškaraca, mnoge teretane su predstavile aerobne vježbe koje uključuju i tegove. Ovo su uglavnom časovi koji uključuju step aerobik. Step aerobik pokreće tijelo gore i dolje, kao i lijevo i desno. Što je trening jačeg intenziteta, stvara se kondicija pa će osoba kasnije moći učestvovati u aktivnostima poput fudbala i košarke. Teško je ostati lagan na nogama ako osoba nije navikla da se kreće. Ako osoba želi da proba nešto novo, stereotipi je ne bi trebali nikako sprječavati u tome.

 Da aerobik nije samo za žene, to dokazuje stanje u teretanama danas. Mnogo je više mladih ljudi koji brinu za svoje tijelo i žele izgledati što je bolje moguće.