Mnogi se kao djeca sjećaju da bi starije osobe najčešće preporučivale ricinusovo ulje kao lijek za bilo koju bolest. Njima, kojima moderna medicina nije bila nadohvat ruke kao što je danas nama, to je bio pravi lijek za niz problema. Ricinusovo ulje i danas je jedan od najčešće korištenih sastojaka jer je dokazano da ima puno pozitivnih učinaka na kožu, kosu i zdravlje. Prednosti ricinusovog ulja nisu samo ograničene na protuupalna i antibakterijska svojstva, već se ono tradicionalno koristi za kožu i kosu. Čak i kada se primjenjuje samo lokalno, ono svejedno pruža mnoge prednosti. Ricinusovo ulje ekstrahira se prešanjem sjemena biljke ricinus i sve više postaje važna bio sirovina u različitim oblicima kozmetike, sapuna, tekstila, ulja za masažu pa čak i lijekovima.

Iz Afrike i Indije za cijeli svijet

Ricinusovo ulje poznato je pod latinskim nazivom Ricinus communis, a dolazi nam iz Afrike i Indije. Ostala imena po kojima je poznato su Arandi Ka tel , Aamudamu, Erandela Tela, Amanakku Enney, Avanakkenna te mnoga druga, što nije čudno s obzirom na svoju rasprostranjenost po cijelom svijetu. Porijeklom je iz tropskih područja Afrike i Indije, ali danas već cijeli svijet zna što je ricinusovo ulje, koliko je dobro i zašto ga treba početi koristiti u svakodnevnom životu.

Ricinusovo ulje u svakodnevnoj upotrebi

Kada je riječ o ljepoti i njezi kože, ricinusovo ulje ima mnoge nevjerojatne prednosti. Najpoznatije je po tome što liječi upalne procese na koži. Ono predstavlja blagodat kada je u pitanju ozdravljenje upaljene kože, što može biti uzrokovano opeklinama, aknama i suhom kožom. Kako biste odmah započeli liječenje svoje kože, počnite ga primjenjivati lokalno na način da komad vatice natopite uljem ricinusa te ga direktno nanesete na upaljeno područje. Ostavite ga da djeluje otprilike sat vremena te nakon toga nježno isperite mlakom vodom.

Oni koji su skloni aknama i prištićima imaju tendenciju da budu sramežljivi i da pate od niskog samopouzdanja. Mnoga sredstva koja se reklamiraju začepljuju pore te čine problem još gorim. Korištenje ricinusovog ulja može biti korisno u smanjenju akni. Prvo operite svoje lice u toploj vodi. To je potrebno kako biste otvorili pore. Zatim ga nježnim kružnim pokretima nanesite na lice i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro umijte lice u hladnoj vodi kako bi ponovno zatvorili pore. Nakon vrlo kratkog vremena vidjet ćete rezultate.