Kada govorimo o njezi kose, tada je osim neizostavnih šampona za pranje kose koji služe za uklanjanje nečistoće, vrlo važno spomenuti i balzame za kosu. Naime, oni za cilj imaju dodatno njegovanje kose, posebno vrhova kose koji su nerijetko lomljivi i suhi zbog čega im je potrebnija dodatna njega nego ostatku. 

Upravo se iz to razloga oni najčešće nanose samo na vrhove, a za korištenje se koriste i manje količine proizvoda zbog čega se i prodaju u manjim ambalažama.

Osim kombiniranja šampona, balzama i maske za kosu kao odličnog načina za postizanje maksimalnog učinka, stručnjaci kao odličan način potpunog iskorištavanja savjetuju i produljeno djelovanje balzama.

Različite namjene balzama za kosu

Iako vlada mišljenje kako su svi balzami za kosu isti, tome ipak nije tako. Iako svi služe dodatnom njegovanju kose, nisu svi namijenjeni istim tipovima, kao ni istim problemima zbog čega razlikujemo:

  • One za suhu kosu
  • One za masnu kosu
  • One za obojenu kosu
  • One za lomljivu kosu
  • One za beživotnu kosu

Kako bi oni vašoj kosi ponudili samo ono najbolje, vrlo je važno prije kupnje napraviti kratku analizu svoje kose kako biste sa sigurnošću znali koji kupiti. 

Ukoliko je vaša kosa sklona pucanju i imate vidljivo ispucane i rascvjetane vrhove tada će vam najbolje pomoći balzam za kosu koji popunjava i obnavlja dlaku, dok će beživotnoj kosi najbolje pomoći oni s dodacima vitamina i proteina.

Najbolje djelovanje na kosi

Samo korištenje balzama za kosu neće uvelike promijeniti njezin izgled i teksturu, već je važno koristiti ih u kombinaciji s odgovarajućim šamponima i maskama za kosu. Tako će sve tri komponente svojim djelovanjem pokazati maksimalan učinak. 

Ovakvo korištenje balzama za kosu nije teško s obzirom na to da proizvođači šampona za kosu najčešće kreiraju sva tri proizvoda imajući posebne linije za sve tipove i stanja kose.

Dugo njegovana kosa

Osim kombiniranja šampona, balzama i maske za kosu kao odličnog načina za postizanje maksimalnog učinka, stručnjaci kao odličan način potpunog iskorištavanja savjetuju i produljeno djelovanje balzama. Naime, na pakiranju svakog navedeno je da bi za potpuno djelovanje aktivnih sastojaka trebalo balzam za kosu ostaviti da djeluje na kosi 3 do 5 minuta. Neki stručnjaci navode kako je idealno vrijeme čak i 10 minuta.

U svakom slučaju, u trgovinama s kozmetičkim dodacima možete pronaći razne vrste balzama kojima ćete moći odlično njegovati svoju kosu. Ako se ne možete odlučiti, uvijek možete potražiti savjet prodavača i na temelju preporuke kupiti neki određeni.