U automobilima se danas nalazi jako mnogo dijelova o kojima mnogi znaju vrlo malo, a ponekad čak niti ne znaju da postoje. Naravno, mnogi će se pravdati da nije potrebno da znaju puno o svom limenom ljubimcu, osim onih bitnih stvari. No, ponekad vam poznavanje nekih stvari može uštedjeti puno vremena i novca. Tako se u automobile novije generacije danas uglavnom ugrađuje egr ventil. Mnogi za njega nisu ni čuli te za njega čuju tek od automehaničara kad mu odvezu automobil na popravak i mora da kupi nove autodijelove za njega.

Funkcije egr ventila

Egr ventil može se pronaći i u automobilima s dizelskim i benzinskim motorom. Riječ je o kratici engleskog izraza „exhaust gas recirculation“, što bi prevedeno bila recirkulacija ispušnih plinova. Upravo tako se može u na jednostavan način objasniti njegov princip rada. Naime, on jedan dio ispušnih plinova ponovo vraća na cilindre u motoru.

Video: EGR ventil | Kako skinuti i očistiti EGR ventil

Ono što je bitno kako bi egr ventil ispravno radio je da motor mora biti ugrijan, odnosno se smije biti hladan. Kada egr ventil optimalno radi u automobilu, emisija štetnih plinova se smanjuje za oko 30% pa egr ventil ima i veliki pozitivan utjecaj na okoliš. Naravno, upravo to je i glavni razlog njegovog postavljanja u automobile. Jer bez njega, mnogi automobili ne bi mogli zadovoljiti ekološke standarde i norme koje su iz godine u godinu sve rigoroznije.

Češći problem kod dizelskih motora

Iako se egr ventil ugrađuje u automobile s benzinskim i dizelskim motorima, do problema dolazi uglavnom kod dizelskih motora. A osnovni problem koji se najčešće javlja je nakupljanje čađe koja nastaje pri izgaranju. Postoji nekoliko razloga zbog kojih češće može doći do tih problema. Jedan od najčešćih je česta vožnja na kratkim relacijama ili po gradu.

Motor u takvim uvjetima ne radi optimalno, odnosno nema se gdje „ispuhati“. To uzrokuje veće nakupljanje čađe. Osim ovih, do problema s egt ventilom može doći i zbog previsoke razine ulja, u slučaju neredovitog mijenjanja ulja i filtara, zbog istrošenog klipova i sl.

Postoji mogućnost zamjene egr ventila, ali puno učinkovitije rješenje je njegovo čišćenje. Zbog čestih problema s čađom, mnogi automehaničari danas nude i opciju čišćenja egr ventila pomoću posebnih uređaja.