Automobili su sastavljeni od brojnih dijelova, svaki s nekom funkcijom, te zajedničkom funkcijom besprijekornog rada automobila. Najvažniji su svakako oni koji su na neki način povezani sa srcem automobila, odnosno motorom. Jedan od takvih dijelova automobila je i bregasta osovina. Zanimljiva je i po tome što je poznata po više naziva.

Neki automehaničari će je tako zvati bregasto vratilo, a neki grebenasto vratilo. Razlog za to je njen izgled, odnosno izbočine koje podsjećaju na greben. 

Opće informacije o bregastoj osovini

Bregasta osovina u automobilu ima brojne funkcije, no uglavnom se ističu ove dvije:

  • Uključivanje raznih funkcionalnih sklopki
  • Otvaranje i zatvaranje ventila

Isto tako, automobilska bregasta osovina nije uvijek smještena na istom mjestu. Pogledamo li većinu današnjih modernih automobila, može je se pronaći u glavi, smještenu iznad cilindara. U nekim modelima je smještena ispod ventila, u kućištu. No, s vremenom se pokazalo da taj raspored nije baš idealno rješenje te se od njega odustalo i zamijenjen je s novim i naprednijim.

Bregasta osovina u automobilu ima brojne funkcije

Unaprijedite karakteristike automobila

Osim za osnovne funkcije, bregasta osovina u autu se može iskoristiti za još neke stvari koje obožavaju oni koji žele iz automobila izvući maksimum. Tako se korištenjem odgovarajućih procesa i postupaka na bregastoj osovini, ona može preraditi te uz još neke preinake može omogućiti podizanje snage motora

Riječ je o vrlo osjetljivom procesu i s obzirom da tim procesom utječete na sami rad motora, najbolje je pronaći nekog stručnjaka u tom području. U suprotnom, mogli biste imati velikih problema s motorom, ako cijeli proces ne bude napravljen ispravno.

Tipski dio automobila

Kao i razni drugi autodijelovi, bregasta osovina spada u tipske dijelove za auto. To zapravo znači da pri kupnji morate paziti da odaberete točno onaj odgovarajući model koji odgovara vašem modelu automobila. To uglavnom ne bi trebao biti problem jer na svakom pakovanju ćete naći podatke o podržanim modelima. 

Kupujete li bregastu osovinu putem neke web trgovine, taj postupak pronalaska odgovarajućeg modela bi vam trebao biti još lakši. Možete je probati pronaći putem kategorija, no većina online trgovina nudi vam mogućnost definiranja modela vašeg automobila i dijela za njega koji vam je potreban. Nakon toga, prikazat će vam se samo oni autodijelovi koji su potpuno kompatibilni. Na taj način možete vrlo jednostavno pronaći i odgovarajući bregastu osovinu za svoj auto.