Kada se govori o dijelovima automobila koji su neophodni za rad automobila, akumulatori su svakako jedan od tih dijelova. Oni su zaslužni za napajanje svih uređaja elekričnom energijom. A s obzirom da u te uređaje spadaju i sklopovi za paljenje automobila, onda je očito što će se dogoditi kod praznih akumulatora. Ako vam se ispraznio akumulator, nećete moći upaliti automobil.

Ponekad će pomoći spajanje na akumulator drugog auta pomoću posebnih kablova, ali ponekad niti to neće biti dovoljno. Jedino rješenje će u tom slučaju biti zamjena akumulatora.

Veliki izbor u trgovinama

Danas su akumulatori lako dostupni u trgovinama. Možete odabrati akumulatore raznih proizvođača i različite snage. Ako niste sigurni koji bi bio odgovarajući za vaš automobil, potražite savjet prodavača. Ovisno o proizvođaču za kojeg se odlučite, dobit ćete i odgovarajuće jamstvo. Neki proizvođači daju nešto duža jamstva, a neki kraća. Naravno, često o tome ovisi i krajnja cijena. Najčešće se može očekivati trajanje akumalatora od oko tri do šest godina. Stoga je najčešće jamstvo koje proizvođači nude upravo tri godine.

U automobile s dizelskim motorom se uglavnom postavljaju nešto jači Topla akumulatori. Tako se preporučuje da se u automobile s dizelskim motorom postavljaju akumulatori kapaciteta oko 75 Ah. Kod automobila s benzinskim motorom mogu se koristiti i oni s kapacitetom od oko 55 Ah.

Pazite da ne ostavite upaljen radio

Greška koju ponekad naprave vozači automobila je da ostave upaljen radio u automobilu na duže vrijeme. Ako se radi o već nešto slabijem akumulatoru, vrlo vjerojatno će doći do njegovog potpunog pražnjenja. A to će za posljedicu imati nemogućnost paljenja automobila. Neki automobili za izbjegavanje upravo takvih situacija imaju razne ugrađene zaštite. Primjerice, kod nekih automobila će se radio automatski ugasiti kada se izvadi ključ. Kod nekih drugih automobila postoji posebna zaštita na radiju zbog koje će se radio automatski sam ugasiti nakon određenog vremena, ako je automobil ugašen. To će spriječiti moguće pražnjenje akumulatora.

No, čak i ako dođe do pražnjenja, postoji mogućnost da se takvi akumulatori napune i da će funkcionirati još duže vrijeme. A za takve radnje najbolje se obratiti nekom auto električaru koji će vrlo jednostavno provjeriti stanje vašeg akumulatora i predložiti vam moguće opcije.

Da li je dizalica za auto obavezna oprema? Nije obavezna.  Ipak, ako menjate točak, kako ćete da podignete auto? Čitajte više …

Veza alternatora i akumulatora. Struja potrebna za pokretanje pomoću vanjskog akumulatora ne dolazi iz akumulatora, nego iz alternatora, te tako minimalno opterećuje akumulator vozila koje pruža pomoć. Čitajte više …