Bez obzira koje vozilo vozite, motorna ulja kao i njihova redovita zamjena su od neizmjerne važnosti, kako za pravilan rad tako i za dugovječnost vozila – a u konačnici i za dolazak na željeno odredište.

Glavna zadaća motornog ulja je podmazivanje motora, odnosno njegovih unutarnjih dijelova. Pokretni dijelovi motora moraju u svakom trenutku biti podmazani, što osigurava njihov rad, ali i prevenira prijevremeno trošenje do kojeg dolazi uslijed trenja, topline i korozije.

Motorna ulja će se pobrinuti za funkcionalnost motora te za njegovu očuvanost i dugotrajnost. Zbog toga je ulog u kvalitetno motorno ulje apsolutno isplativa investicija.

Uloga motornih ulja

Prilikom rada motora njegovi dijelovi se gibaju i klize jedan po drugome i tom prilikom dolazi do snažnog trenja. Motorna ulja su tu da ublaže trenje i da očuvaju funkcionalnost motora, ali i cijelog vozila.

Nadalje, motorna ulja na dijelovima motora stvaraju neku vrstu zaštitnog sloja koji sprječava prodiranje kisika, odnosno prevenira nastanak korozije.
Još jedna funkcija motornih ulja je rashlađivanje motora, što je od velike važnosti jer pregrijanost motora može prouzročiti brojne kvarove na vozilu, što u konačnici može biti puno veći udar na vaš budžet nego što će to biti kupovina kvalitetnog ulja i njegova redovita zamjena.

Vrste motornih ulja

Motorna ulja dostupna na tržištu se dijele na sintetička, polusintetička i mineralna.
Sintetička ulja su umjetna motorna ulja proizvedena od sintetičkih baznih ulja i aditiva. Odlikuje ih visoka učinkovitost, otpornost pri visokim i niskim temperaturama i trajnost. Ova ulja traju i do tri puta dulje od mineralnih ulja.

Polusintetička ulja su kombinacija mineralnog i sintetičkog ulja. Ona su slabije kvalitete i učinkovitosti od sintetičkih, ali su ipak bolji izbor od mineralnih ulja.
Mineralna ulja se ne mogu pohvaliti dovoljno snažnim djelovanjem i prema tvrdnjama stručnjaka ona nisu u stanju vršiti potrebno podmazivanje motora niti mu pružiti adekvatnu zaštitu.

Prilikom kupovine motornih ulja razmislite dva puta i odaberite ono bolje kvalitete. Time ćete očuvati motor vašeg limenog ljubimca i osigurati mu savršen rad i dugogodišnju funkcionalnost, što će vam u konačnici omogućiti da maksimalno iskoristite svoje vozilo.

Moto oprema koju koristite mora da bude čvrsta i kvalitetna kako bi vas zaštitila u slučaju padova. Više o tome u članku.

Bregasta osovina je pojam koji ste zasigurno puno puta čuli . A jeste li se kad zapitali koji je razlog da se ona naziva upravo bregasta osovina? Čitajte više …