Da li Vam se ikad desilo da vježbate i u jednom trenutku pomislite kako iste vježbe izvodite već mjesecima i da su vam one ustvari dosadne i monotone? Ili ste lijeni vježbati jer to uključuje serije ponavljanja? Ako je tako, postoji rješenje za vas, a to je Zumba.

Aktivna plesna vežba

Zumba je kolumbijska plesna vježba koja uz zabavu i muziku pomaže da smršate. Zumba je nastala devedesetih godina, kada je instruktor aerobika prvi put umjesto pop muzike iskoristio muziku koja sadrži ritam latino muzike, ni ne znajući da će kroz koju godinu napraviti svjetski trend. Svojim odlaskom u Ameriku i uz pomoć prijatelja stvorio je brend koji se ubrzo proširio na ostatak svijeta. Kod nas je postala hit tek zadnjih nekoliko godina, najviše zahvaljujući poznatoj pjevačici Marini Perazić koja je među prvima pokrenula kurs zumbe.

Šta je zumba? Zumba je ples koji sjedinjuje igru i vježbanje. Imate par koraka koje morate naučiti i s njima prolazite kroz pjesme. Odličnim raspoloženjem i prisustvom drugih ljudi, korake ćete naučiti s lakoćom. Nemojte se začuditi ako vidite osobe od 7-77 godina na treningu, jer zumba je predviđena za sve uzraste. Prateći svog instruktora i njegove skladne plesne pokrete polako ćete sustići ritam i tako ćete kroz koji mjesec postati profesionalac. Zumbajući pokrećete cijelo tijelo, pa ćete u kratkom roku ostvariti vidljive rezultate. Čas zumbe traje oko sat vremena, a u tih sat vremena vi gubite preko 500 kalorija. Za trening će vam biti potrebna pamučna trenerka, majica, patike, peškir i flašica vode. Praktikujući zumbu smršaćete, smanjiti naslage celulita, poboljšati kondiciju, a što je najvažnije sa treninga ćete ići sretni i nasmijani.

zumba

Nikad ne zaboravite, da morate uz vežbanje popiti i dosta vode, a što je bolje nego odnjeti odličnu i pitnu vodu sa sobom – zato vam treba boca za vodu.