Gotovo svi današnji automobili posjeduju dijelove koji se u njih ugrađuju kako bi se smanjilo zagađivanje okoliša. Tako se danas u gotovo svim automobilima može pronaći ugrađen EGR ventil. Koristi se i kod automobila s benzinskim i dizelskim motorom jer obje vrste motora zagađuju okoliš. No, princip njegova rada se razlikuje. Dizelski motori su veći zagađivači i kod njih je EGR ventil potpuno otvoren kad je automobil u leru i na taj način može vratiti čak od 50 % ispušnih plinova u komoru za sagorijevanje.

S druge strane, kod benzinskih motora je EGR ventil u početku potpuno zatvoren te se postepeno povećava kako se povećava broj okretaja.

Problemi sa začepljenjem zbog čađe

EGR ventil u automobilu je sklon kvarovima, a oni se najčešće manifestiraju u obliku začepljenja zbog nakupljene čađe. Taj problem puno se češće javlja kod dizelskih motora, a puno rjeđe kod benzinskih.

Kvalitetan EGR ventil
EGR ventil za automobil

Čađa je nakupina elementarnog ugljika i ona se uvijek pojavljuje kao produkt izgaranja. No, kod automobila s dizelskim motorom se ona pojavljuje u puno većim količinama pa stoga u tim slučajevima dolazi i do češćeg začepljenja EGR ventila.

Sami možete utjecati na dugotrajnost EGR ventila

Kako biste izbjegli začepljenje automobilskog EGR ventila i osigurali njegovu dugotrajnost, sami možete poduzeti neke radnje, primjerice:

  • Pazite da ne ulijevati više motornog ulja od maksimalne razine
  • Redovito mijenjajte motorno ulje i uljni filter
  • Koristite sintetičko motorno ulje

Osim ovoga, još neke stvari koje mogu uzrokovati nakupljanje čađe na EGR ventilu su:

  • Učestale vožnje na kratkim relacijama
  • Istrošene vodilice ventila
  • Kvar turbopunjača
  • Istrošeni klipovi i karike

Čišćenje u auto servisu

Jednom kada dođe do kvara EGR ventila, vrlo vjerojatan uzrok je njegovo začepljenje. Srećom, takve probleme možete relativno lako riješiti u auto servisu. Većina njih će napraviti dijagnostiku automobila prije i poslije čišćenja kako biste mogli vidjeti rezultate čišćenja. Za čišćenje EGR ventila se u auto servisu koriste posebni uređaji i najčešće taj postupak traje nešto duže, kako bi EGR ventil na kraju bio temeljito očišćen.

Video: Sta je EGR ventil, zamena ili ciscenje EGR ventila?

No, ponekad čak niti čišćenje neće biti dovoljno da se ukloni sva čađa ili bez obzira na začepljenje može doći do kvara EGR ventila. Tada je jedino rješenje kupnja novog. Riječ je o univerzalnom automobilskom dijelu pa pri kupnji pazite da kupite odgovarajući model koji odgovara vašem automobilu.