Trapezno vreteno je kao dio strojarskog sustava, zbog svoje kvalitete i snage vjerojatno jedno od najčešće korištenih linearnih sustava te se jako često  koristi za sve pokretne spojeve kao recimo vretena u dizalima ili prešama.

Što je trapezno vreteno?

Trapezna navojna vretena su zapravo navojne šipke iznimno visoke kvalitete i čvrstih navoja, a dostupna su u više veličina i koraka. Također su dostupna i u desnovojnom i lijevovojnom navoju, iako se većinom koriste desnovojna vretena.

Trapezno vreteno osigurat će visoki stupanj snage
Trapezno vreteno i matica

Trapezno vreteno se sastoji iz matice i vretena bez kontaktnih elemenata. Obično je izrađeno od čelika, a matica je često načinjena od bronce ili plastike.

Pročitajte sljedeći članak: Komode su funkcionalan način za pohranu stvari

Ono što razlikuje komode od drugog namještaja za pohranjivanje jest njihova izuzetno praktična veličina. Manji namještaj dopušta puno eksperimentiranja, ali ujedno i osigurava da je prostorija uravnotežena.

Mnoge prednosti

Kvalitetno trapezno vreteno osigurat će visoki stupanj snage, mnogo viši nego što je recimo brzina. Zbog toga je trapezno vreteno idealno za korištenje kod CNC strojeva jer je njima potrebna velika snaga. CNC strojevi obrađuju jako otporne i čvrste materijale pa je bitno da stroj ima dovoljno snage da pobijedi otpor koji takav materijal pruža.

Video: Navojno vreteno

U tome pomaže trapezno vreteno koje omogućuje dobar prijenos snage, pristojnu brzinu, a svakako se mora spomenuti i povoljna cijena vretena. Kupnja trapeznog vretena

Kupnja i zamjena vretena

Prilikom kupnje trapeznog vretena vrlo je bitno da znate točne dimenzije koje vam trebaju i da osigurate visoku površinsku tvrdoću. Idealno bi bilo da ona iznosi iznad 160 HB-a. Morate osigurati i točnost koraka, s minimalnim odstupanjem jer vreteno ne dopušta visoko odstupanje. Ako je greška veća, sigurnost vaše proizvodnje se rapidno smanjuje, a to može biti opasno na više načina, ne samo financijski.

Prilikom servisa vašeg stroja uvijek možete uštedjeti na nekim komponentama, ali kod trapeznog vretena je potpuno nepotrebno smanjiti kvalitetu nauštrb financijske koristi. Kvalitetno trapezno vreteno donijet će vam efikasnost i sigurnost, a to je neprocjenjivo.

Pročitajte sljedeći članak: Funkcionalnost kao prioritet kupaonske rasvjete

Govoreći o sigurnosti kupaonske rasvjete, vrlo je važno prije kupnje provjeriti njezin stupanj IP zaštite kod kojeg vrijedi pravilo – što je veći broj, to je veća zaštita.

Zašto kupiti trapezno vreteno?

Iako na tržištu postoji nekoliko vrsta vretena, trapezno vreteno je u nekim slučajevima nezamjenjivo, osobito što je pojavom novih materijala povećana njegova efikasnost. Veliki plus za kupnju ove vrste vretena je njegova sposobnost da podnosi velika opterećenja, a da pri tome ima i visoku preciznost.

Konkurencija trapeznom vretenu su kuglična vretena, ali su ona financijski zahtjevnija pa je trapezno vreteno i dalje najpogodnija alternativa. Još jedna velika pogodnost trapeznog vretena je ta što ono ima mogućnost samo brtvljenja, što je ponekad ne samo potrebno već i nužno.

Pročitajte sljedeći članak: Isplativo i dugotrajno rješenje za rast biljaka

Osim što su vrlo robusne i teške pa bolje pristaju vanjskim prostorima, betonske posude za cvijeće bolje su za vanjske prostore jer su zbog svog materijala izrade otpornije na vanjske prilike.

Vrlo velik i povoljan izbor trapeznih vretena možete pronaći u specijaliziranim web trgovinama koje nude i povrat, zamjenu pa i dostavu. Uživajte u udobnoj kupnji iz naslonjača!