Ukratko o DPF filteru

DPF filter u autu se još može nazvati i filterom krutih čestica. Kratica je to engleskog Diesel Particulate Filter. Riječ je o vrlo složenom dijelu ispušnog sustava, a ujedno i vrlo skupom. Zato je svakako dobro se upoznati s njegovim radom kako biste vozili automobil na optimalan način i kako ne bi došlo do njegovog kvara. Na njemu se tijekom vremena nakuplja čađa, koja se pak sastoji od:

  • Ugljena
  • Ugljikovodika
  • Oksida sumpora
  • Sulfata
  • Metala
  • Vode

Sve to ako izlazi iz ispušnog sustava automobila nikako nije dobro za okoliš, pa upravo automobilski DPF filter se brine da se ipak do neke mjere pročisti.

Struktura i smještaj u ispušnom sustavu auta

DPF filter u autu je zapravo dio ispušnog sustava. Smješten je u okruglom ili plosnatom dijelu te je po svom izgledu najsličniji katalizatoru. Njime upravlja ECU računalo koje ujedno prikuplja informacije koje dobiva iz senzora tlaka koji se nalaze smješteni iza i ispred DPF filtera.

Autodijelovi online su također često i jeftiniji od onih u fizičkim trgovinama jer se često nude na raznim popustima, akcijama i slično.

Veliki zbor autodijelova online

Iako danas postoji veliki broj fizičkih trgovinama, danas se mogu kupiti autodijelovi online. Ovakva kupnja ima brojne prednosti i stoga ne čudi kako se sve više vozača odlučuje za tu opciju. Prije svega, možete puno brže pronaći željene autodijelove jer je dovoljno odabrati model i godište auta te će vam biti predloženi samo oni koji su kompatibilni.

Autodijelovi online su također često i jeftiniji od onih u fizičkim trgovinama jer se često nude na raznim popustima, akcijama i slično. Sve što je potrebno da kupite neki dio za auto online je da ga odaberete, platite i pričekate nekoliko dana da vam stigne na kućnu adresu te ga sami ugradite u svoj auto ili odnesete automehaničaru.