Svi koji imaju automobil, trude se zaštititi ga na neki način. Možete ga zaštititi od vremenskih nepogoda uz pomoć cerade, možete za zaštititi od krađe uz pomoć raznih alarmnih sustava. No, kako zaštititi automobil prilikom vožnje od raznih vanjskih utjecaja?

Svi automobili već posjeduju ono što je potrebno, a to su blatobrani. Dolaze uz svaki automobil, bez obzira je li riječ o novijem ili starijem modelu. A jednom kada ih oštetite, svako je preporučljivo da ih promijenite. Njihova zamjena je vrlo jednostavna, a budući da je riječ o tipskom dijelu, morate paziti prilikom kupnje.

Blatobrani i njihova funkcija

Blatobrani za auto ne razlikuju se previše od modela namijenjenih drugim prijevoznim sredstvima, primjerice biciklu. Riječ je o dodatku za automobile koji se nalazi iznad svakog kotača. Neke od njihovih najznačajnih fukncija su:

  • Sprječavanje hvatanja prljavštine na vanjski dio automobila, posebno oko kotača
  • Sprječavanje prskanja vode po samom automobilu, ali i prema drugim automobilima
  • Zadržavanje već nakupljene prljavštine na jednom mjestu

Iako se možda na prvu blatobrani ne čine kao važniji autodijelovi, oni to itekako jesu. Jer ako ih nećete redovito održavati, mogli biste imati velikih problema s prljavštinom.

Održavanje blatobrana

Blatobrani se mogu vrlo jednostavno održavati, bitno je samo da to radite redovito. Jer u slučaju da niste baš redoviti, može se skupiti toliko prljavštine koju će biti iznimno teško ukloniti. A najjednostavniji način za održavanje je korištenje vrlo jakog mlaza vode, primjerice onog kakvog možete dobiti u brojnim samostalnim praonicama automobila.

Na takvim mjestima će prvo uz vodu izlaziti i šampon pa s njime tretirajte unutrašnjost blatobrana, a nakon toga dobro sve isperite vodom.

Poseban režim održavanja autodijelova zimi

Razni autodijelovi, između ostalog i blatobrani, moraju se dodatno održavati tijekom zime. Temperatura tada može pasti vrlo nisko te može doći do smrzavanja. Samim tim se i prljavština koja se natoložila na njima još više primi te ju nije lako ukloniti.

Isto tako, zimi ralice sipaju sol po cesti. A dio te soli završi i na vašim blatobranima prilikom vožnje. Na njima se ta sol taloži te ih polagano nagriza. Zato ju za vrijeme zime treba redovito skidati. No, općenito, budete li i zimi prali svoj automobil, možda nešto češće nego inače, ne biste trebali imati nikakvih problema s blatobranima niti drugim autodijelovima.