Jedan od vrlo važnih dijelova u automobilu, kada je riječ o onima koji su zaslužni za učinkovit rad ispušnog sustava, svakako je auto katalizator. Naime, današnji automobili, osim što su poznati po sve boljim performansama, sve jačim motorima i slično, također su i veći zagađivači. Kada ne bi bilo nikakvih dijelova koji bi to trebali spriječiti, vrlo brzo bi nam okoliš bio izrazito zagađen.

Stoga se u današnje automobile ugrađuju određeni dijelovi kao dio ispušnog sustava kako bi pomogli u smanjenju onečišćenja, odnosno kako bi umanjili istjecanje štetnih plinova u atmosferu.

Opće informacije o katalizatoru u autu

Katalizator u automobile se ugrađuje i kod onih koji imaju dizelske i benzinske motore. Noviji automobili s dizelskim motorom osim njega koriste i DPF filter kao učinkovitu pomoć za smanjenje onečišćenja ispušnim plinovima. Kod takvih automobila se katalizator uglavnom nalazi u istom kućištu kao i DPF filter. Važno je također i napomenuti da se ovaj dio ispušnog sustava razlikuje kod auta s dizelskim i benzinskim motorom.

Začepljen katalizator

Najčešći problem koji se može pojaviti je začepljen katalizator za auto. Ovakav problem prisutniji je kod onih koji najčešće voze po gradu, odnosno kad voze dionicama u kojima često moraju stajati, kretati, voziti niskim brzinama i slično. Tijekom takve vožnje, auto katalizator ne može uvijek doseći optimalnu temperaturu koja je potrebna kako bi došlo do spaljivanja štetnih čestica.

Posljedično to dovodi do sljedećih problema s autom:

  • Veća potrošnja goriva
  • Osjetna smanjena snaga motora
  • Moguć kvar turbopunjača i motora

Kao što se može vidjeti iz ovoga, začepljenje može dovesti čak i do kvara motora, a to je nešto što svakako želite izbjeći jer bi trošak popravka mogao biti vrlo velik.

Pročitajte sljedeći članak: Ispravan kompresor klime jamči ugodno hlađenje auta

Iako je kompresor klime u autu jedan od onih dijelova koji bi trebao trajati jako dugo i brojni vozači ga neće morati mijenjati prije nego prodaju auto, ipak može doći do njegovog kvara. Najčešći uzrok kvara automobilskog kompresora klime je korozivno djelovanje kiselina.

Autoservisi nude učinkovitu pomoć

Iako postoje neki proizvodi koji obećavaju da možete sami kod kuće očistiti automobilski katalizator, preporuka je da to ipak ne radite kako ne biste napravili više štete nego koristi. Autoservisi koji nude uslugu njihovog čišćenja posjeduju ipak nešto sofisticiraniju opremu te će ga oni profesionalno skinuti s auta, očistiti te vratiti nazad. 

Također, ovo je postupak koji zahtijeva nešto duže vrijeme da bude obavljen kako spada, tako da računajte da će autoservisu biti potreban cijeli, a kod nekih čak i dva dana da riješe problem začepljenja auto katalizatora. No, nakon što se završi, on će opet biti gotovo kao nov i onda biste opet dugo vremena trebali biti mirni po pitanju njegovog začepljenja.