Postoji nekoliko auto dijelova koje ljudi poznaju, no ne znaju čemu točno služe. Termostat je jedan od njih, jer iako mu samo ime govori namjenu, mnogi ne znaju kako funkcionira i na koji način mogu provjeriti da li je ispravan. Kroz nastavak teksta upoznati ćemo vas s važnosti koju ima termostat u autu, načinom rada, kako provjeriti da li je ispravan, te gdje po najboljim cijenama možete kupiti novi.

Termostat regulira temperaturu motora

Termostat je zapravo filter, koji služi za hlađenje ili grijanje motora. Njegova uloga u cjelini je da regulira temperaturu motora ovisno o potrebi.  Njegov glavni zadatak je što prije zagrijati motor na radnu temperaturu, kod koje je manja potrošnja goriva, bolji rad motora i dulji vijek trajanja. U slučaju da je temperatura motora previsoka ili preniska, možete opaziti neke simptome na automobilu. Ako se motor ne zagrijava ili je potrošnja goriva prevelika, moguće je da je termostat neispravan. I previsoka i preniska temperatura štete motoru, stoga je bitno da provjerite ispravnost. To možete učiniti sami, veoma jednostavno.

Provjera ispravnosti termostata

Provjera ispravnosti obavlja se veoma jednostavno. Upalite motor i uhvatite gumenu cijev koja spaja hladnjak i motor. Ona se ne bi smjela brzo početi zagrijavati, jer to znači da je termostat stalno otvoren. Jednaka je provjera i kod zagrijanog motora, gdje izlazno crijevo ne bi smjelo biti hladno. U oba slučaja potrebno je zamijeniti termostat, kako bi se osiguralo da on pravilno radi, što će omogućiti bolji i dugovječniji rad motora. Naš savjet je da redovno vodite automobil na pregled, minimalno jednom godišnje. Tako ćete imati detaljniji uvid oko stanja svih njegovih dijelova i u slučaju nekih promjena u radu znati koji su dijelovi već bili na izmaku, te gdje je kvar.

Novi termostat online

Ako ste ustanovili da je neispravan, tada je potrebno što prije ga zamijeniti. Postoje mnoge specijalizirane poslovnice s auto dijelovima ili možete nabavu prepustiti mehaničaru. Ako vas budžet ograničava, tada jeftin termostat za auto možete kupiti u online trgovini Silux. Jednostavno odaberite koji vam je potreban i naručite, te će paket doći do vas. Nakon toga, otpeljite automobil kod mehaničara i on će vam naplatiti samo izmjenu. Ako imate znanja oko automobila, tada termostat možete ugraditi sami i tako još više uštedjeti. Bitno je napomenuti da je kod ugradnje neophodno da je motor automobila u potpunosti hladan, kako se ne bi izgubila radna preciznost termostata.