Automobilske gume podložne su neočekivanim oštećenjima i upravo zbog toga neophodno je da vam se u bunkeru nalazi rezervna guma i dizalica za auto. U slučaju da vam guma pukne, morate se isključiti iz prometa, po potrebi staviti trokut i promijeniti gumu na vozilu. Nije svaka dizalica za auto jednaka i postoje različite vrste, a sve o tome kako odabrati kvalitetnu i kako zamijeniti samu gumu, saznajte u nastavku teksta.

Vrste dizalica za auto

Najpoznatije su hidraulična i trapezna dizalica za auto, a njihova kvaliteta naravno ovisi o cijeni. Koliko kvalitetna dizalica vam treba i koliku nosivost mora imati to ovisi o automobilu koji vozite, no to morate provjeriti prilikom kupnje kako dizalica ne bi pukla kada podižete automobil. Opasnost se može desiti i kada je automobil dignut. Ako dizalica tada popusti osim što može oštetiti automobil, može ozlijediti i vas. Ovo je investicija koja će vam se isplatiti sigurno, a ako nikada ne koristite dizalicu uvijek imate sigurnost da ćete moći zamijeniti gumu u slučaju pucanja, a dizalica će biti kao nova. Upravo zbog toga nemojte štedjeti i riskirati da zapnete na cesti ako nešto pođe po zlu, te kupite dizalicu.

Kako se mijenja automobilska guma?

Vozili ste se po autocesti i iznenadno vam je pukla guma? U tom slučaju vjerujemo da ste proživjeli pravi stres dok ste umirivali automobil od slijetanja s ceste, a nakon što se zaustavite na zaustavnoj traci obavezno iza automobila postavite trokut. Auto se mora nalaziti na ravnoj površini, kako prilikom mijenjanja gume ne bi dizalica skliznula i spustila auto na cestu. Pronađite mjesto na karoseriji gdje ćete staviti dizalicu i podignite automobil. Ako imate ratkape uklonite ih i vidjet ćete 4 vijka koja je potrebno odvidati.

Nakon toga odvidajte vijke i skinite gumu, te stavite rezervnu gumu koja je u većini slučajeva tanja od ostalih i namijenjena isključivo za kratku vožnju. Dobro zavidajte gumu i spremni ste za polazak. Naravno, nemojte zaboraviti da je dizalica za auto ispod, te spustite automobil na cestu, pospremite svu opremu i nastavite dalje. Na rezervnoj gumi ne preporučuje se dugotrajna vožnja, stoga biste puknutu gumu trebali što prije popraviti ili promijeniti.