Automobilske gume podložne su neočekivanim oštećenjima i upravo zbog toga neophodno je da vam se u bunkeru nalazi rezervna guma i dizalica za auto. U slučaju da vam guma pukne, morate se isključiti iz prometa, po potrebi staviti trokut i promijeniti gumu na vozilu. Nije svaka dizalica za auto jednaka i postoje različite vrste, a sve o tome kako odabrati kvalitetnu i kako zamijeniti samu gumu, saznajte u nastavku teksta.

Vrste dizalica za auto

Najpoznatije su hidraulična i trapezna dizalica za auto, a njihova kvaliteta naravno ovisi o cijeni. Koliko kvalitetna dizalica vam treba i koliku nosivost mora imati to ovisi o automobilu koji vozite, no to morate provjeriti prilikom kupnje kako dizalica ne bi pukla kada podižete automobil. Opasnost se može desiti i kada je automobil dignut. Ako dizalica tada popusti osim što može oštetiti automobil, može ozlijediti i vas. Ovo je investicija koja će vam se isplatiti sigurno, a ako nikada ne koristite dizalicu uvijek imate sigurnost da ćete moći zamijeniti gumu u slučaju pucanja, a dizalica će biti kao nova. Upravo zbog toga nemojte štedjeti i riskirati da zapnete na cesti ako nešto pođe po zlu, te kupite dizalicu.

Kako se mijenja automobilska guma?

Vozili ste se po autocesti i iznenadno vam je pukla guma? U tom slučaju vjerujemo da ste proživjeli pravi stres dok ste umirivali automobil od slijetanja s ceste, a nakon što se zaustavite na zaustavnoj traci obavezno iza automobila postavite trokut. Auto se mora nalaziti na ravnoj površini, kako prilikom mijenjanja gume ne bi dizalica skliznula i spustila auto na cestu. Pronađite mjesto na karoseriji gdje ćete staviti dizalicu i podignite automobil. Ako imate ratkape uklonite ih i vidjet ćete 4 vijka koja je potrebno odvidati.

Nakon toga odvidajte vijke i skinite gumu, te stavite rezervnu gumu koja je u većini slučajeva tanja od ostalih i namijenjena isključivo za kratku vožnju. Dobro zavidajte gumu i spremni ste za polazak. Naravno, nemojte zaboraviti da je dizalica za auto ispod, te spustite automobil na cestu, pospremite svu opremu i nastavite dalje. Na rezervnoj gumi ne preporučuje se dugotrajna vožnja, stoga biste puknutu gumu trebali što prije popraviti ili promijeniti.

Termostat za auto. Mali, ali važan uređaj omogućava da se čim prije postigne radna temperatura, upravlja hlađenjem, a ako otkaže, temperatura može postati preniska ili previsoka.  Čitajte više …