Mnogi vozači tijekom vožnje automobila vole uživati u slušanju glazbe putem auto radija ili nekog drugog uređaja. Osim toga, postoje i neki vozači koji nisu zadovoljni s akustičnim doživljajem pa ulažu dodatna sredstva kako bi taj doživljaj poboljšali korištenjem raznih boljih uređaja. Zajednički naziv za sve uređaje koji služe za slušanje glazbe u vozilu je auto akustika.

Ona se itekako razvila u posljednjih nekoliko godina i sve je popularnija. Danas se tako mogu pronaći iznimno napredni uređaji kojima svoj automobil možete pretvoriti u nešto spektakularno.

Mnogi vozači tijekom vožnje automobila vole uživati u slušanju glazbe putem auto radija ili nekog drugog uređaja.

Uređaji za reprodukciju glazbe

Od kada su automobili postali više dostupniji široj populaciji, auto akustika je bila vrlo bazična, odnosno akustični sustav automobila se uglavnom sastojao od auta radija i ponekog zvučnika. Danas oni napredniji automobilu ne samo da imaju auto radio, već je on dio cijelog audio sustava automobila. Tako se on najčešće sastoji od velikog zaslona osjetljivog na dodir putem kojeg možete:

  •  slušati radio stanice
  •  puštati omiljenu glazbu putem CD-a ili USB sticka
  •  gledati glazbene videozapise

Tako i brojni vozači koji su uz automobil dobili običan auto radio, često se odlučuju na zamjenu za bolji uređaj koji će im omogućiti više mogućnosti.

Zvučnici kao važan dio auto akustike

Kako bi auto akustika bila potpuna, važni su i dobri zvučnici. To su uređaji putem kojih se glazba reproducira, odnosno oni su zaslužni su sve ono što čujemo. Ranije su uglavnom dolazili u paru, jedan sa svake strane auta, najčešće u vratima vozača i suvozača. Danas mnogi ugrađuju i dodatne zvučnike na više mjesta u unutrašnjosti automobila kako bi auto akustika bilo što bolja, odnosno kako bi dobili tzv. surround zvuk, odnosno kako bi imali osjećaj da zvuk dolazi s više strana.

Ulaganje u kvalitetne zvučnike za auto može biti dosta veliko, ali brojni entuzijasti će rado potrošiti i nešto više novca da dobiju kvalitetu zvuka koju očekuju.

Glazba s USB sticka u autu koji nema USB priključak

Mnogi vole držati glazbene datoteke na USB sticku i željeli bi u autu reproducirati glazbu s njega, ali nemaju USB priključak. Srećom, danas se na tržištu mogu kupiti FM odašiljači. Oni se uštekaju u priključak za upaljač te se u njih umetne USB stick. Pronađe se njihova frekvencija putem auto radija i tako možete uživati u glazbi s vlastitih USB stickova.

Auto akustika se sve više razvija i sve je više onih kojima nije problem potrošiti puno novca da dobiju što bolji osjećaj zvuka i glazbe u svom automobilu.