Bore oko očiju uglavnom prve najavljuju starenje kože. Nakon njih, polako se počinju pojavljivati i druge bore, prvo oko usana, a zatim i na ostalim dijelovima lica. Ako ne vodite računa o koži lica, koja je najosjetljivija i najizloženija štetnim utjecajima iz okoline, proces pojave bora se dodatno ubrzava.

Stoga, pojedini stručnjaci preporučuju da borbu protiv bora počnete već s navršenih 25 godina. Hidratantna krema protiv bora prvo je oružje u borbi protiv starenja. Međutim, u moru različitih krema, kako izabrati onu pravu za njegu lica i uklanjanje bora?


Odgovor na pitanje koja je krema najbolja nije jednostavno dati, jer ne postoji univerzalni odgovor. Postoji više različitih tipova kože, pa krema treba da odgovara vašem tipu. Ipak, postoje neki sastojci koje bi svaka krema trebala da sadrži i koji su bitni za održavanje zdravlja i mladolikosti kože.
Aloe vera. Jedan od najcjenjenijih sastojaka u kremama kako za njegu lica tako i za njegu cijelog tijela. Aloe vera čini čuda u hidratiziranju i čišćenju kože. Ona uklanja fleke i nepravilnosti s lica, bori se protiv bora i podočnjaka te daje koži svježinu i zdrav sjaj. Prednost je što se brzo upija u kožu i vrlo je bogata nutrijentima: ima 19 esencijalnih aminokiselina, brojne vitamine iz B skupine, vitamin C i E, kalcij, magnezij, željezo i mnoge druge hranjive tvari.
Koenzim Q10 (naziva se još i ubikinon). Ovo je neizostavan sastojak krema protiv bora, bez obzira kojem tipu kože je ona namijenjena. Ovaj koenzim je snažan antioksidans koji štiti kožu od oksidacijskog stresa i slobodnih radikala. Kako je koža najveći ljudski organ svakodnevno izložen brojnim vanjskim utjecajima onda je adekvatna zaštita od posebnog značaja. Koezim Q10 osigurava koži vitalne funkcije – zaštitu, regeneraciju i obnovu.
Elastin i kolagen. Ova dva fibrozna vlakna čine kožu gipkom i punom, a zajednički su odgovorni za elastičnost i otpornost kože. Gubitak elastina i kolagena s godinama dovodi do opuštanja kože. Kolagen je posebno važan, jer osigurava oko 30% podrške koži, dok elastin osiguravam samo oko 5%. Kolagen je i najzastupljeniji protein u našem organizmu, a udružen s elastinom odgovoran je za stanje vaše kože. Organizam počinje da ih gubi već u 30-im godinama, a iako se ne mogu potpuno obnoviti, odgovarajućim kremama mogu se održavati njihove razine u organizmu.
Savjet plus: Dobra krema protiv bora ne mora da bude skupa da bi bila učinkovita. Prije kupnje dobro se raspitajte o sastojcima jer vaša koža zaslužuje najbolju njegu. Izbjegavajte jake i agresivne sastojke u kremama, a birajte prirodne i istražene.

Kada uzimati folnu kiselinu u tabletama kao dodatak ishrani?  Čitajte više …