Ukoliko ste u potrazi za kupaonskom rasvjetom za svoj dom vrlo je važno da osim na njezinu estetiku i stil obratite pozornost i na njezinu funkcionalnost. Naime, s obzirom da se postavlja u prostoriju u kojoj je puno vlage te u prostoriju koja najčešće nije baš prostrana i/ili nema izvor prirodne svjetlosti funkcionalnost rasvjetnih tijela koje ćete kupiti i postaviti vrlo je važan parametar pri odabiru. 

Srećom, trgovine nude veliki asortiman pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom idealnih modela rasvjeta.

Pri izboru kupaonske rasvjete, važno je znati kako i boja pločica utječe na to kakav intenzitet svjetlosti ćete dobiti.

Zoniranje kupaonice

Kao što je već navedeno, sigurnost je vrlo bitan faktor pri odabiru rasvjetnih tijela, a razlog tome je što je voda koje u kupaonici dosta, odličan vodič električne energije. Zato je važno da svi se svi električni uređaji, pa tako i kupaonska rasvjeta, zaštite od dodira s vodom zbog čega moraju udovoljavati strogim sigurnosnim pravilima i normama. Kako biste ispravno kupili kupaonsku rasvjetu važno je znati da su dijelovi kupaonice podijeljeni u iduće sigurnosne zone:

  • Zonu 0 u kojoj se nalaze unutarnji prostor kade ili tuša i u kojoj se ne smiju nalaziti nikakvi prekidači ni utičnice
  • Zonu 1 koja podrazumijeva prostor od ruba kade ili tuša do visine od 2,25 m (mjereno od poda) u kojoj se mogu nalaziti samo uređaji s malim naponom (izvor napajanja mora biti izvan zona 0, 1 i 2)
  • Zonu 2  koja se nalazi na udaljenosti od 0,6 m od kade odnosno tuša i 2,25 m iznad poda i gdje se mogu nalaziti jedinice za napajanje aparata za brijanje, prekidači i utičnice malog napona (izvor mora biti izvan zona 0, 1 i 2)
  • Zonu 3 koja podrazumijeva prostor izvan zona 0, 1 i 2 i u kojoj se mogu nalaziti najrazličitiji tipovi kupaonskih svjetiljki

Stupanj IP zaštite rasvjete

Govoreći o sigurnosti kupaonske rasvjete, vrlo je važno prije kupnje provjeriti njezin stupanj IP zaštite kod kojeg vrijedi pravilo – što je veći broj, to je veća zaštita. Tako razlikujemo stupnjeve zaštite od IP x0 koji ne pruža zaštitu do IP x9 koji pruža zaštitu od prskanja vruće vode pod visokim pritiskom. 

Obratite pažnju na pločice u kupaonici

Pri izboru kupaonske rasvjete, važno je znati kako i boja pločica utječe na to kakav intenzitet svjetlosti ćete dobiti. Tako će onima s tamnim podnim oblogama trebati jača kupaonska rasvjetna tijela, dok će onima sa svjetlijim oblogama trebati nešto slabija. 

Također, dobro je znati da su za rasvjetu u kupaonici najbolji izbor hladno bijela svjetla koja pružaju najbolju svjetlost koja je u kupaonici nužna.