Benzinska kosilica najčešće je korištena vrtna kosilica. Svoju popularnost duguje velikoj snazi i mogućnosti slobodne košnje bez priključaka te umjerenoj cijeni za proizvod koji ćete koristiti godinama. 

Benzinske kosilice su kompaktne i jednostavne za pokretanje pa se njima lako rukuje. U slučaju da ostanete bez pogona ne trebate tražiti nikakav strujni priključak niti mijenjati bateriju već jednostavno natočiti gorivo. 

Benzinske kosilice su kompaktne i jednostavne za pokretanje pa se njima lako rukuje. U slučaju da ostanete bez pogona ne trebate tražiti nikakav strujni priključak niti mijenjati bateriju već jednostavno natočiti gorivo.

Zbog čega birati motorne kosilice?

Motorne benzinske kosilice namijenjene su košnji većih površina, preko 600 m2. zbog svoje snage idealne su za košenje širokih područja. Većini korisnika se sviđa sloboda koju imaju prilikom košnje jer se benzinska kosilica može kretati u svim smjerovima i ne ometaju ju kablovi. 

Prilikom kupnje kosilice morate voditi računa o nagibu terena kojeg kosite jer su ove vrste kosilica namijenjene košnji ravnih i blago nagnutih vrtova, do 20%. Košnja terena pod višim nagibom može prouzročiti probleme s motorom. Postoje i benzinske kosilice koje su otporne na prevrtanje, ali one su mnogo skuplje.

Rotacijska benzinska kosilica – snaga koja siječe sve pred sobom

Rotacijska benzinska kosilica najprodavanija je vrsta kosilica na svijetu jer je riječ o alatu na koji se možete osloniti čak i kod problematičnog ili zaraštenog travnjaka. Snaga motora dovoljna je da pokosi čak i visoku i vlažnu travu koju ostale kosilice ne mogu pokoriti.

Većina benzinskih kosilica su četverotaktne samohodne kosilice koje smanjuju opterećenje osobe koja njome rukuje i preporučili bi ih svima. Jednom kad isprobate samohodnu kosilicu više nećete htjeti koristiti drugu. Samohodna kosilica:

  • sama aktivira svoj hod 
  • odlično je rješenje za košnju nagnutih površina 
  • neće je biti potrebno gurati uzbrdo

Redovna košnja trave

Širinu rezanja benzinske kosilice morate birati prema veličini vašeg vrta jer manja širina rezanja u velikom vrtu može stvoriti mnogo više dodatnog posla i natjerati vas da prijeđete puno više kilometara. Tako će košnja trajati predugo, a potrošit ćete više benzina i više vremena.

Ako želite izvući maksimum iz svoje kosilice tada biste trebali kupiti benzinsku kosilicu koja ima još dodatnih mogućnosti, kao što je recimo skupljanje trave. Izaberete li kvalitetnu kosilicu s većom košarom za skupljanje trave bit ćete oduševljeni činjenicom da ne morate skupljati ili grabljati travu nakon košnje već je jednostavno ispraznite u kompost. Što je veća košara, rjeđe ćete ju morate prazniti.

Iako benzinska kosilica ima i neke mane kao što su bučnost, vibracije ili veća briga oko održavanja one su ipak najzahvalnija vrsta kosilica jer košnju čine lakšom i uspješnijom, a vrt ljepšim.