Drvene igračke imaju tisućljetnu tradiciju. Njihova proizvodnja i upotreba seže u daleku povijest. U prošlosti, uslijed nedostatka drugih materijala drvo je bilo primarna sirovina za izradu različitih predmeta, između ostalog i igračaka. Drvo je bilo jeftino, lako dostupno i nije zahtijevalo posebne alate za obradu i proizvodnju.

S vremenom, odnosno razvojem ostalih industrija, drvene igračke su potisnute s tržišta, a zamijenile su ih igračke od drugih sirovina, poput plastike, gume, tkanine, raznih vrsta metala i ostalih materijala.

No, danas, igračkama izrađenim od drveta ponovo raste popularnost i one sve više osvajaju svjetska tržišta, ali i srca razigranih mališana. Mnoštvo je opravdanih razloga zbog kojih su igračke izrađene od drveta ponovno na cijeni.

Izdržljivost i trajnost

Igračke od primjerice plastike su lako lomljive, sklone pucanju, habanju i raznim drugim oštećenjima. Za razliku od njih drvene igračke su izdržljive i trajne te su kao takve odlična investicija. Zbog izdržljivost ove igračke se mogu nesmetano koristiti, trajati godinama i prenositi se s generacije na generaciju.

drvene-igracke-2

Zdravstvena sigurnost

Drvo kao prirodan i neškodljiv materijal ne predstavlja opasnost za zdravlje djeteta zbog čega se sve više roditelja odlučuje na kupnju upravo ovakvih igračaka. U drvenim igračkama nisu sadržane štetne i opasne tvari. Plastične igračke mogu sadržavati kemikalije poput ftalata, BPA-a ili PVC-a koji se dovode u vezu s brojnim zdravstvenim problemima i kao takve predstavljaju opasnost za zdravlje djeteta. Igračke od drveta, posebice one izrađene od neobrađenog i neobojenog drveta apsolutno su zdravstveno sigurne.

Kognitivan razvoj

Ove vrste igračaka zahtijevaju osmišljavanje inovativnih načina na koji će se upotrijebiti, što pridonosi razvoju mašte kod djece. One razvijaju kognitivne sposobnosti, potiču osmišljavanje i igranje različitih uloga te pospješuju interakciju među djecom, što doprinosi posebnom ozračju u trenucima dječje igre, zabave i razonode. Drvene igrače zaokupljaju pažnju djeteta u većoj mjeri nego igračke od drugih materijala. One ih potiču na neprestano razmišljanje, učenje i istraživanje.

Jednostavnost i jeftino održavanje

Igračke napravljene od drveta su izuzetno praktične i vrlo jednostavne. One za rad ne trebaju bateriju, struju ili softver. Za korištenje drvenih igračaka obično nisu potrebne kompleksne upute kao ni komplicirano i dugotrajno sastavljanje prije upotrebe.

Dakle, zbog svih spomenutih prednosti, ulaganje u drvene igračke je odluka zbog koje zasigurno nećete požaliti, a i vaše dijete će nedvojbeno biti vrlo zadovoljno.

Treba spomeniti samo još neke tvrtke koje rade odlične drvene igračke, a to su sigurno Tidlo, BigJigs i Janod.